Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Przystanku Woodstock 2014 kurczaka nie zjesz. Dlaczego?

(pik)
W menu Przystanku Woodstock 2014 najprawdopodobniej nie będzie dań z drobiu.
W menu Przystanku Woodstock 2014 najprawdopodobniej nie będzie dań z drobiu. sxc.hu
Przedsiębiorcy, prowadzący w tym roku stoiska gastronomiczne na Przystanku Woodstock 2014, chcieli wprowadzić do swojej oferty dania z drobiu. Wszystko wskazuje jednak na to, że tak się nie stanie.

Sprawę drobiu w przystankowym menu omawiano w czasie posiedzenia zespołu do spraw bezpieczeństwa na Przystanku Woodstock 2014. O to, żeby w przystankowym menu znalazły się dania z drobiu, prosili sami woodstockowicze. Dodatkowo takie potrawy są stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu, stąd osoby prowadzące gastronomię chętnie widziałyby je w swojej ofercie. Ostateczna decyzja, czy kurczaki na stoiskach gastronomicznych Przystanku Woodstock 2014 będą sprzedawane, będzie należeć do powiatowego inspektora sanitarnego. Wiadomo jednak, że wprowadzeniu kurczaków do woodstockowego menu sprzeciwia się Dorota Konaszczuk, szef wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Wszystkie informacje o Przystanku Woodstock 2014:**Przystanek Woodstock 2014 - program, koncerty, goście **

Dlaczego z kurczakami jest tak duży problem? Po pierwsze w woodstockowych warunkach mogą się szybko psuć. Wysoka temperatura, otwarta przestrzeń w stoiskach gastronomicznych, brak chłodni, w których można utrzymać dostatecznie niską temperaturę i wreszcie błędy zmęczonej obsługi mogą doprowadzić do tego, że część gości Przystanku Woodstock 2014 się zatruje. Po drugie nawet, jeśli osoby prowadzące gastronomię zaopatrywały się w drób u jednego dostawcy, nie gwarantuje to 100-procentowej pewności, że żaden z kurczaków nie jest szkodliwy dla człowieka. Badania prowadzone są tylko na losowo wybranych sztukach i zawsze może się zdarzyć tak, że któreś zwierze przenosiło groźne dla człowieka choroby.

Chcesz wiedzieć kto zagra na Przystanku Woodstock 2014? Sprawdź!**Przystanek Woodstock 2014 - kto zagra? Zobacz zespoły i line-up. **

- Przez te wszystkie lata wypracowaliśmy taki schemat, który pozwala do maksimum ograniczyć ryzyko zatruć. Jeśli zaczniemy go zmieniać, modyfikować, umieszczać w menu kolejne potrawy, to może się to skończyć ze szkodą dla uczestników festiwalu. Ja osobiście wprowadzenia drobiu do listy potraw serwowanych na Przystanku Woodstock nie popieram - mówi Dorota Konaszczuk. Wszystko więc wskazuje na to, że do zdania swojej przełożonej przychyli się również powiatowy inspektor sanitarny, a co za tym idzie kurczaków w woodstockowym menu w tym roku nie zobaczymy.

Przypomnijmy, że na Przystanku Woodstock 2014 będą dwie strefy gastronomii i dwie strefy z kranami i umywalkami. Jedna gastronomia będzie tam, gdzie co roku i będzie jej towarzyszyła strefa umywalek. Stoiska gastronomiczne będą też ustawione w rejonie miejsca, gdzie do tej pory były krany, a same krany zostaną na swoim miejscu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska