- Co ocenia się w winie?
- Jest kilka kryteriów: smak, bukiet, klarowność, kolor, kwasowość, równowaga, finisz... Wszystko oceniamy.
- Zacznijmy od smaku. Jak szukacie tego najlepszego?
- Nie może być w winie żadnych efektów złej fermentacji. Źle na przykład, jeśli trunek jest zaoctowany. Jeśli zaś nieodpowiednio przebiegnie fermentacja mlekowa, wino ma tak zwany mysi posmak.
- A bukiet? Jak to w ogóle się ocenia?
- Dobre noty są za intensywny bukiet, odpowiedni do danej odmiany winorośli i gatunku wina. Niektóre mają trochę pachnąć porzeczkami, chociaż są gronowe...
- Za osad są pewnie punkty ujemne?
- Klarowność to ważna cecha. Pokazuje, jak przebiegała fermentacja. Czy była odpowiednia temperatura, czy drożdże odpowiednio pracowały.
- Kolory są chyba tylko trzy - białe, różowe i czerwone...
- Tyle że białe wino robi się żółte, jeśli ma za ciepło lub jest dostęp tlenu. Czerwone z kolei brunatnieje w nieodpowiednich warunkach.
- Zwykły śmiertelnik z bloku nie jest chyba w stanie wyprodukować wina na konkurs?
- Na Morawach wina produkują nawet w garażu, nie potrzebują piwniczek. Tyle że mają tam odpowiedni sprzęt. Każdy może wyprodukować dobre wino.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?