MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieczona dynia z żółtym serem i papryczką chili (przepis)

Redakcja
materiały prasowe MSM Mońki
Sprawdź, jak przygotować szybkie i pyszne danie - zapiekane plastry dyni z serem żółtym.

Składniki:
▪ 1 dynia Hokkaido
▪ ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
▪ 150 g sera Gouda
▪ 1-2 ząbki czosnku
▪ świeża papryczka chili
▪ sól i pieprz

Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska