MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Placuszki z cukinii (przepis)

Redakcja
Placuszki.
Placuszki. Czytelniczka Anna Heleniak
Przepis na placuszki przesłała nam Czytelniczka Anna Heleniak. Bierze on udział w naszym konkursie, gdzie do wygrania są kosze z greckimi produktami od sklepu Lidl.

Konkurs kulinarny:**Greckie klimaty w Twojej kuchni**

Składniki:
* 60 dag cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże)
* 1 łyżeczka soli
* 1 mała cebula
* 250 g fety
* pęczek natki pietruszki
* 5 łyżek mąki pszennej
* 4 łyżki kaszy manny
* 3 jajka
* pieprz i sól do smaku
* zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze.
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka kasze manną i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ewentualnie solą.
Na patelni rozgrzać olej ( najlepiej rzepakowy) i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.
Placki podałam z sosem tzatziki

Składniki
1- ogórek
1 łyżka - octu winnego
1 ząbek - czosnku
1 szklanka - jogurtu
sól
pieprz
Przygotowanie : Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć. Do jogurtu (najlepszy jest oryginalny grecki, a taki można już w Polsce dostać) wycisnąć ząbek czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska