Konkurs kulinarny:**Greckie klimaty w Twojej kuchni**
Składniki:
* 60 dag cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże)
* 1 łyżeczka soli
* 1 mała cebula
* 250 g fety
* pęczek natki pietruszki
* 5 łyżek mąki pszennej
* 4 łyżki kaszy manny
* 3 jajka
* pieprz i sól do smaku
* zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze.
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka kasze manną i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ewentualnie solą.
Na patelni rozgrzać olej ( najlepiej rzepakowy) i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.
Placki podałam z sosem tzatziki
Składniki
1- ogórek
1 łyżka - octu winnego
1 ząbek - czosnku
1 szklanka - jogurtu
sól
pieprz
Przygotowanie : Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć. Do jogurtu (najlepszy jest oryginalny grecki, a taki można już w Polsce dostać) wycisnąć ząbek czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?