Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Portrety Lubuskich Firm: Żabi Dwór – miejsce z duszą

red
Żabi Dwór - pod tą nazwą kryje się luksusowy resort. Składa się na niego, między innymi: hotel, restauracja, strefa SPA. Tyle że te wnętrza i otoczenie są bajkowe, zachwycające!

Rozmowa z Krystyną i Markiem Woźniakowskimi, właścicielami Żabiego Dworu.

Żabi Dwór - pod tą nazwą kryje się luksusowy resort. Składa się na niego, między innymi: hotel, restauracja, strefa SPA. Tyle że te wnętrza i otoczenie są bajkowe, zachwycające!

Marek Woźniakowski: - Do celów hotelowo-turystycznych zaadaptowaliśmy budynki dawnego dworu i folwarku. Gdyby pani jednak zobaczyła, jak to wyglądało, gdy to kupiliśmy przed laty...

Krystyna Woźniakowska: - To była ruina. Ale mąż ma duszę artysty i od początku widział potencjał tego miejsca. Jego duszę i ten klimat, który zachwyca naszych gości.

Marek Woźniakowski: - To wymagało wielu lat pracy, naszego osobistego zaangażowania, żeby wszystko wyglądało tak, jak dziś. Wnętrza urządzaliśmy sami, dopieszczając je w każdym szczególe. To wszystko nasza wizja. Bo dla nas to jest nie tylko miejsce pracy, ale ukochany dom. W Żabi Dwór od lat wkładamy duszę i serca. Jesteśmy tu od rana do nocy, wszystkiego sami doglądamy.

Dziś Żabi Dwór to miejsce, w którym nowoczesny komfort wyposażenia wnętrz łączy się z oryginalnym, rustykalnym wystrojem. Zachwyca baśniowy klimat: sala kominkowa z zabytkowymi meblami, biblioteka z XVII-wiecznym księgozbiorem, piwnica win. Wspominam o tym kolejny raz, bo rzeczywiście, otoczenie i dwór robią niesamowite wrażenie. Te wnętrza są bajkowe, co podkreślają również goście w swoich opiniach. Rozpływają się też w komplementach nad kuchnią: jakością serwowanych potraw, ich wybornym smakiem.

Krystyna Woźniakowska: - To zasługa naszego szefa kuchni, którym jest nasz syn. Miał 17 lat, gdy pierwszy raz obierał ziemniaki dla gości. Potem zdobywał doświadczenie i ciągle się doskonalił. Wyrósł na mistrza, którego autorskie potrawy pochwalił sam Robert Makłowicz, gdy u nas gościł. Powiedział, że mamy kucharza - perełkę. Nasz szef kuchni docenia tradycję, ale też eksperymentuje.

Marek Woźniakowski: - Oferujemy zarówno tradycyjne, polskie dania, jak i klasyczne potrawy kuchni włoskiej. Mamy własną piwnicą z winami. Stawiamy na zdrowe, ekologiczne i regionalne produkty, także z własnych upraw. Zdradzając trochę naszej kuchni od kuchni - nasz syn używa tylko najlepszych składników, najwyższej jakości. Począwszy od masła i oliwy, poprzez warzywa, na mięsach kończąc, wszystko musi mieć najlepsze. Naszą specjalnością są też własne kiszonki, marynaty, nalewki, soki, wyśmienite przetwory. Goście doceniają tę jakość, która nas wyróżnia.

Krystyna Woźniakowska: - Jesteśmy osobami, które chcą się pozytywnie wyróżniać, dlatego wszystko robimy we własnym, niepowtarzalnym stylu. U nas ma być wyjątkowo. Nawet sylwester jest jak z bajki: na dziedzińcu stoją piękne koksowniki w dawnym stylu, gra muzyka. Podczas sylwestra 2019/2020, na który już dziś zapraszamy, będziemy bawić się w klimacie lat XX. Zaplanowaliśmy wiele niespodzianek na ten wyjątkowy wieczór. Jedną z nich będzie zabytkowy mercedes kabriolet, unikatowa perełka z 1937 roku. Zaparkuje na naszym dziedzińcu i będzie się można z nim fotografować. Bilety, w cenie 470 zł od osoby, już są w sprzedaży. U nas podczas sylwestra stoły się uginają, niczego nie brakuje, a jedzenie podajemy takie, że goście długo pamiętają na przykład smak naszej szynku w stylu...hiszpańskim.

Długo mogą państwo opowiadać o tym, ile trwało doprowadzenie Żabiego Dworu, do stanu w którym jest dziś - od ruin do luksusowego resortu. Szykuje się okazja, by każdy mógł posłuchać tych opowieści i obejrzeć obiekt na własne oczy.

Krystyna Woźniakowska:
- 20 października zapraszamy wszystkich na Dzień Otwarty Żabiego Dworu! Będą weselni wystawcy, grill, pokazy, muzyka, regionalne produkty. Opowiemy ciekawostki o obiekcie, oprowadzimy, pokażemy zakamarki. Zapraszamy do zwiedzania od 12.00 do 20.00. Bilet wstępu to jedyne 10 złotych od osoby (dziecko - 5 zł).

Dbając o najwyższe standardy usług, nieustannie poszerzają państwo swoją ofertę, dopasowując ją do potrzeb turystów i klientów biznesowych. Jakie będą kolejne nowości?

Marek Woźniakowski: - Obecna restauracja dostępna tylko dla gości hotelowych, goście z zewnątrz muszą telefonicznie rezerwować stolik. Wiosną otwieramy jednak restaurację, w której będzie można spróbować naszej słynnej już kuchni bez konieczności wcześniejszego zapowiadania się. Wciąż rozwijamy też SPA, które obejmuje basen zewnętrzny, sauny, prysznice, jacuzzi i masaże.

Krystyna Woźniakowska: - A masażystów mamy świetnych! Warto skorzystać z oferty dziennego pobytu w SPA. A jeśli ktoś chce u nas przenocować, to w cenie noclegu w ekskluzywnych, zabytkowych wnętrzach ma SPA oraz śniadanie. Zapewniamy też niepowtarzalne widoki: malowniczy park, stawy, oranżerie. Czasami też koncert żab (śmiech).

Żabi Dwór znajduje się zaledwie 15 km od centrum Zielonej Góry, ale wiem, że chętnie bywają tu nie tylko Lubuszanie, ale macie też wielu gości z Warszawy.

Krystyna Woźniakowska: To prawda. Stworzyliśmy miejsce, do którego nasi goście wracają. Często mamy też jednak telefony w stylu: czy można u was wylądować helikopterem, bo przelatujemy nad wami; widzimy, że jest pięknie i chcielibyśmy wylądować, by wypić kawę. I wie pani co: można u nas wylądować! Jesteśmy w stanie spełnić nawet najbardziej wyszukane wymagania naszych gości. Żabi Dwór to możliwość skorzystania naprawdę z szeregu atrakcji, dopasowanych do indywidualnych potrzeb. Nasz resort naprawdę jest wymarzonym miejscem do organizacji imprez rodzinnych, wesel czy spotkań biznesowych albo ucieczkę od zgiełku. Wystarczy jeden dzień u nas, by się zrelaksować.

Zapraszamy do Żabiego Dworu:

Radwanów 36, 67-120 Kożuchów

Menager kontakt:

Natalia Dziadura

tel. 48 512 298 964 [email protected]

www.zabidwor.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska