Nasz konkurs kulinarny idzie swoją drogą bez zmian, ale w sierpniu planujemy wydać zestaw kulinarnych przepisów na przetwory z warzyw i owoców jesiennych oraz sprawdzonych sposobów na domowe nalewki. Wiemy, że wielu z Was pasjami przygotowuje takie zaprawy, więc zwracamy się z prośbą o nadesłanie pomysłów.
Z góry dziękujemy!
Zupa krem z selera naciowego
Składniki:
Przygotowanie:
Łodygi selera umyć, drobno posiekać, kilka listków odłożyć. Gotować we wrzącym rosole przez 20 minut. pomidora naciąć na krzyż, sparzyć i obrać. Usunąć pestki, miąższ pokroić. Z ugotowanego selera odłożyć 4 łyżki, resztę zmiksować. Dodać śmietanę, zamieszać i zagotować. Zagęścić zasmażką lub mąką ziemniaczaną i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odłożonego selera, zamieszać. Zupę podawać przybraną cząstkami pomidora i listkami selera.
Chłodnik ze szczawiu
Składniki:Przygotowanie:
Szczaw drobno pokroić (jak na zupę szczawiową) i gotować w litrze wody. Przestudzić. W osobnym naczyniu (najlepiej misce) rozetrzeć na jednolitą masę dwa ugotowane żółtka, śmietanę, sól (tyle co na zupę szczawiową), wlać do ugotowanego szczawiu, wymieszać i schłodzić. Podawać z gorącymi ziemniakami posypanymi pokrojonym w kostkę boczkiem lub słoniną (ziemniaki na osobnym talerzyku).
Chłodnik ogórkowy z orzechami
Składniki:Przygotowanie:
Z włoszczyzny ugotować litr wywaru, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Połowę ogórków obrać, zmiksować i połączyć z wywarem. Pozostałe ogórki pokroić w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki pokroić w półplasterki. Dymkę posiekać. warzywa wymieszać z wywarem ogórkowym. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jogurt roztrzepać z sokiem i skórką cytrynowa, dodać do chłodnika. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Orzechy prażyć na patelni i posypać nim i chłodnik przed podaniem.
Chłodnik litewski
Składniki:Przygotowanie:
Botwinkę opłukać i oczyścić. Łodygi i liście pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać sok z cytryny. Krótko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Obrać ogórki. Rzodkiewki i koperek umyć. wszystkie warzywa oraz dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo, a gdy ostygną, obrać i pokroić w ćwiartki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kefiru lub zsiadłego mleka. Dodać botwinkę i pokrojone warzywa. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podać z jajkami i gotowanymi ziemniakami.
Łosoś zapiekany z truskawkami i serem
Składniki:Przygotowanie:
Filety z łososia pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić i posypać zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć je w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Łososia obłożyć plasterkami truskawek i skropić olejem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać rybę i truskawki. Naczynie z łososiem włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut w 180 stopni C, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Gotowe danie ułożyć na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Ozdobić połówkami truskawek i listkami melisy.
Ryba duszona w jabłkach
Składniki:Przygotowanie:
Rybę oczyścić, podzielić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 40 minut. jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Naczynie żaroodporne skropić olejem, ułożyć w nim porcje ryby, przekładając je jabłkami, posypać solą, pieprzem i cukrem. Dusić 30 minut. Pod koniec do ryby dodać śmietanę. Gotową rybę wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.
Cytrynowe truskawki
Składniki:
Przygotowanie:
Miód wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną rumu. truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na cząstki, skropić miodem z cytryną, odstawić na 5 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Jogurt zmiksować z 1/3 truskawek, cukrem pudrem i waniliowym. Pozostałymi truskawkami napełnić 4 pucharki. Jogurt połączyć z żelatyną, tężejącym zalać truskawki, wystudzić. Deser podawać dobrze schłodzony, ozdobiony wiórkami ze skórki cytryny.
Pomidory z farszem
Składniki:Przygotowanie:
Pomidory umyć, wytrzeć, z każdego odkroić czapeczkę. Wydrążyć, usuwając z nich miąższ z nasionami. Kurki oczyścić, umyć, usmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Papryką umyć, oddzielić nasiona, pokroić w drobną kostkę, listki bazylii drobno posiekać. Ryż wymieszać z kurkami, papryką i bazylią. Farsz przyprawić do smaku. Napełnić nim wydrążone pomidory, przykryć czapeczkami. Przed podaniem dobrze schłodzić.
Żelki z cukinii
Składniki:Przygotowanie:
Cukinię pokroić w kostkę wielkości 2x2cm. Cukier rozpuścić w soku i zagotować. włożyć pokrojoną cukinię i doprowadzić do wrzenia. Trzymając na ogniu, mieszać, aż cukinia zmieni kolor i stanie się półprzezroczysta. Płyn odcedzić. Cukinię wyłożyć na blachę i odstawić do wysuszenia, od czasu do czasu przesypywać cukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?