Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy czytelników

Jadwiga Drzewiecka
Dzisiaj nagroda powędruje do Jadwigi Drzewieckiej. Pięknie dziękujemy za Wasze przepisy i mamy ogromną prośbę o pomysły na nalewki i przetwory jesienne.

Nasz konkurs kulinarny idzie swoją drogą bez zmian, ale w sierpniu planujemy wydać zestaw kulinarnych przepisów na przetwory z warzyw i owoców jesiennych oraz sprawdzonych sposobów na domowe nalewki. Wiemy, że wielu z Was pasjami przygotowuje takie zaprawy, więc zwracamy się z prośbą o nadesłanie pomysłów.

Z góry dziękujemy!

Zupa krem z selera naciowego

Składniki:

  • 1 kg selera naciowego,
  • średni pomidor,
  • 2 szklanki rosołu z kostki,
  • 200g śmietany kremówki,
  • łyżka jasnej zasmażki lub mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Łodygi selera umyć, drobno posiekać, kilka listków odłożyć. Gotować we wrzącym rosole przez 20 minut. pomidora naciąć na krzyż, sparzyć i obrać. Usunąć pestki, miąższ pokroić. Z ugotowanego selera odłożyć 4 łyżki, resztę zmiksować. Dodać śmietanę, zamieszać i zagotować. Zagęścić zasmażką lub mąką ziemniaczaną i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać odłożonego selera, zamieszać. Zupę podawać przybraną cząstkami pomidora i listkami selera.

    Chłodnik ze szczawiu

    Składniki:
  • pęczek szczawiu,
  • 250 ml śmietany,
  • 2 jajka, sól.

    Przygotowanie:

    Szczaw drobno pokroić (jak na zupę szczawiową) i gotować w litrze wody. Przestudzić. W osobnym naczyniu (najlepiej misce) rozetrzeć na jednolitą masę dwa ugotowane żółtka, śmietanę, sól (tyle co na zupę szczawiową), wlać do ugotowanego szczawiu, wymieszać i schłodzić. Podawać z gorącymi ziemniakami posypanymi pokrojonym w kostkę boczkiem lub słoniną (ziemniaki na osobnym talerzyku).

    Chłodnik ogórkowy z orzechami

    Składniki:
  • 1 litr jogurtu naturalnego,
  • 3 - 4 ogórki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 - 2 cebule dymki,
  • cytryna,
  • 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, biały pieprz.

    Przygotowanie:

    Z włoszczyzny ugotować litr wywaru, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Połowę ogórków obrać, zmiksować i połączyć z wywarem. Pozostałe ogórki pokroić w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki pokroić w półplasterki. Dymkę posiekać. warzywa wymieszać z wywarem ogórkowym. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jogurt roztrzepać z sokiem i skórką cytrynowa, dodać do chłodnika. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Orzechy prażyć na patelni i posypać nim i chłodnik przed podaniem.

    Chłodnik litewski

    Składniki:
  • 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru,
  • 1/2 szklanki schłodzonej kremówki,
  • 2 jaja,
  • pęczek botwinki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek koperku,
  • 1 ogórek,
  • 4 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    Botwinkę opłukać i oczyścić. Łodygi i liście pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać sok z cytryny. Krótko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Obrać ogórki. Rzodkiewki i koperek umyć. wszystkie warzywa oraz dymkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo, a gdy ostygną, obrać i pokroić w ćwiartki. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kefiru lub zsiadłego mleka. Dodać botwinkę i pokrojone warzywa. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podać z jajkami i gotowanymi ziemniakami.

    Łosoś zapiekany z truskawkami i serem

    Składniki:
  • 1 kg filetów z łososia,
  • 200 g żółtego sera (gouda lub ementaler),
  • 300 g truskawek,
  • sól,
  • olej,
  • kilka liści sałaty,
  • czarny ziarnisty pieprz,
  • melisa.

    Przygotowanie:

    Filety z łososia pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić i posypać zmielonym czarnym pieprzem. Ułożyć je w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. truskawki umyć i oderwać szypułki. Pokroić w plasterki. Łososia obłożyć plasterkami truskawek i skropić olejem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać rybę i truskawki. Naczynie z łososiem włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut w 180 stopni C, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Gotowe danie ułożyć na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Ozdobić połówkami truskawek i listkami melisy.

    Ryba duszona w jabłkach

    Składniki:
  • 800 g dowolnej ryby,
  • 500 g dojrzałych kwaśnych jabłek,
  • 2 łyżeczki oleju sojowego,
  • 200 g śmietany jogurtowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

    Przygotowanie:

    Rybę oczyścić, podzielić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 40 minut. jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Naczynie żaroodporne skropić olejem, ułożyć w nim porcje ryby, przekładając je jabłkami, posypać solą, pieprzem i cukrem. Dusić 30 minut. Pod koniec do ryby dodać śmietanę. Gotową rybę wyłożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

    Cytrynowe truskawki

    Składniki:
  • 50 dag truskawek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina rumu,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny.

    Przygotowanie:

    Miód wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną rumu. truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na cząstki, skropić miodem z cytryną, odstawić na 5 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Jogurt zmiksować z 1/3 truskawek, cukrem pudrem i waniliowym. Pozostałymi truskawkami napełnić 4 pucharki. Jogurt połączyć z żelatyną, tężejącym zalać truskawki, wystudzić. Deser podawać dobrze schłodzony, ozdobiony wiórkami ze skórki cytryny.

    Pomidory z farszem

    Składniki:
  • 6 pomidorów,
  • 6 łyżek ugotowanego ryżu,
  • 10 dag kurek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • kawałek papryki czerwonej,
  • żółtej i zielonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • listki bazylii.

    Przygotowanie:

    Pomidory umyć, wytrzeć, z każdego odkroić czapeczkę. Wydrążyć, usuwając z nich miąższ z nasionami. Kurki oczyścić, umyć, usmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Papryką umyć, oddzielić nasiona, pokroić w drobną kostkę, listki bazylii drobno posiekać. Ryż wymieszać z kurkami, papryką i bazylią. Farsz przyprawić do smaku. Napełnić nim wydrążone pomidory, przykryć czapeczkami. Przed podaniem dobrze schłodzić.

    Żelki z cukinii

    Składniki:
  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg cukru,
  • 1/2 litra soku owocowego o intensywnym kolorze i smaku (np. malinowego, z aronii lub czarnego bzu).

    Przygotowanie:

    Cukinię pokroić w kostkę wielkości 2x2cm. Cukier rozpuścić w soku i zagotować. włożyć pokrojoną cukinię i doprowadzić do wrzenia. Trzymając na ogniu, mieszać, aż cukinia zmieni kolor i stanie się półprzezroczysta. Płyn odcedzić. Cukinię wyłożyć na blachę i odstawić do wysuszenia, od czasu do czasu przesypywać cukrem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska