Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik na zimno w barwach Falubazu (przepis)

(mc)
Sernik na zimno w barwach Falubazu
Sernik na zimno w barwach Falubazu Jolanta Wachowicz
Konkursowy przepis na sernik w barwach żółto-biało-zielonych według pomysłu Jolanty Wachowicz z Zielonej Góry.

Konkurs na dania w barwach klubowych

Konkurs na dania w barwach klubowych

Szukamy przepisów na kolorowe dania, które dodadzą energii naszym zawodnikom i kibicom podczas całych rozgrywek speedway'a. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy!
Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych.
Na Wasze przepisy czekamy do końca maja. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Najlepsze przepisy nagrodzimy klubowymi gadżetami i niespodziankami od "Gazety Lubuskiej".
Życzymy mnóstwo zabawy przy wymyślaniu klubowych potraw!

Składniki biszkopt:
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- cukier 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- jajka 3szt
- zielony barwnik spożywczy

Składniki na masę serową:
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka serka homogenizowanego(białego)
- 8 łyżek cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl gorącej wody

Galaretka o smaku cytrynowym 2 szt

Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę dodać ok. połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Na końcu dodajemy barwnik.

Przygotowanie masy serowej:
Mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy, dodajemy sok z cytryny dalej miksując. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do masy serowej mieszamy kilka sekund (jedynie do połączenia składników).Masę wlewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody - ostudzić.
Jak już masa serowa stężała, wlewamy ostudzoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.

Smacznego!
Jolanta Wachowicz

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska