Pani Olga działa w kole gospodyń wiejskich, które słynie w okolicy ze smacznej kuchni. - Prawdziwa gospodyni musi umieć nie tylko uraczyć gości wykwintnymi daniami, ale i szybko skręconą przekąską. Zwłaszcza, jeśli goście zjawiają się nagle lub ma się na przygotowania niewiele czasu - mówi pani Olga. Produkty do warzywnej sałatki wielowarstwowej można kupić w każdym sklepie spożywczym. Warto mieć je także pod ręką w swojej kuchni, gdy najdzie nas ochota na smaczną, zdrową i kolorową kolację. - Gdy zabraknie któregoś ze składników, zastępuję go innym, bo sałatki można przecież komponować w różny sposób - mówi pani Olga.
WARZYWNA SAŁATKA WIELOWARSTWOWA
Składniki: 5 ugotowanych jajek, 3 duże ogórki, 3 pomidory, 3 czerwone sparzone papryki, puszka kukurydzy, obgotowany nieduży kalafior, słoik majonezu, mała kwaśna śmietana, 3 ząbki czosnku, sól
Przygotowanie: Pokrojone w kostkę jajka układamy na dnie szklanego półmiska. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, solimy i odsączamy. Dopiero potem układamy je jako kolejną warstwę. Następnie dodajemy warstwami: pokrojoną paprykę, kukurydzę i różyczki kalafiora. Wierzch polewamy sosem z majonezu, śmietany i wyciśniętego czosnku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?