Pan Maciej przyznaje, że nie jest kulinarnym mistrzem. Woli jeść niż gotować, ale od czasu do czasu wyręcza w kuchni żonę albo zaskakuje jakąś potrawą znajomych. Gości najczęściej raczy makaronem ze szpinakiem.
- Gdy słyszą, co im zaserwuję, zwykle kręcą nosami, bo szpinak to jedno z najmniej przyjemnych wspomnień z dzieciństwa. Sam go nie znosiłem przez wiele lat, dopóki nie zaryzykowałem połączenia z innymi produktami - mówi Zawidzki.
Zapewnia, że goście zawsze są mile zaskoczeni i po spróbowaniu potrawy, proszą o przepis. A ten jest bardzo prosty. - Trzeba tylko w przygotowanie włożyć trochę serca - mówi pan Maciej.
MAKARON ZE SZPINAKIEM
Składniki: Ż kg makaronu (muszelki lub świderki), 15 dag boczku, cebula, paczka szpinaku (45 dag), słoiczek pieczarek konserwowych, 200 ml śmietany 30 proc, sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia, kilka łyżek dobrego oleju
Przygotowanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Gdy całość się zeszkli, dodajemy szpinak. Mieszając składniki, dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy wszystko przez 5 min. Na koniec dodajemy pieczarki, które wcześniej przekrawamy na cztery i odsączamy. Ugotowany na pół twardo makaron dokładnie odcedzamy. Mieszamy z sosem szpinakowym i podajemy na ładnym półmisku. Całość najlepiej smakuje z białym winem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?