MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta (przepis)

Redakcja
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta Czytelniczka Marta Urbańska
Tym razem ten ciekawy pomysł na zrobienie bułeczek przedstawiła nam Czytelniczka Marta Urbańska. Przypominamy, że do 20 lipca czekamy na Wasze propozycje z kuchni greckiej. A do wygrania kosze z produktami greckimi Lidl.

Konkurs kulinarny:**Greckie klimaty w Twojej kuchni**

Składniki :
* 3 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka soli
* plaster świeżych drożdży
* 5 łyżek ciepłej wody
* łyżka cukru
* 3 łyżki oleju sezamowego
* pół szklanki ciepłego mleka
* dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek

Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska