Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Zielonej Górze otwarto pierwszy bar sushi

(pij)
- Futomaki to jedno z najbardziej popularnych sushi - mówi Włodzimierz Matejczyk.
- Futomaki to jedno z najbardziej popularnych sushi - mówi Włodzimierz Matejczyk. fot. Piotr Jędzura
Nigiri od dziś oferuje sushi w najróżniejszych formach i smakach. Wszystko przygotowują kucharze wyszkoleni przez mistrza, który wiedzę o sushi zdobył w Japonii.
Kucharze Bartłomiej Jackowiak i Sławomir Wolski przygotowują futomaki.
Kucharze Bartłomiej Jackowiak i Sławomir Wolski przygotowują futomaki. fot. Piotr Jędzura

Kucharze Bartłomiej Jackowiak i Sławomir Wolski przygotowują futomaki.
(fot. fot. Piotr Jędzura)

Zanim Włodzimierz Matejczyk zdecydował się otworzyć bar sushi objechał kraj podpatrując już działające. - W samej Warszawie jest ponad 200 barów sushi - mówi W. Matejczyk. W końcu zdecydował się na otwarcie takiego baru w Zielonej Górze.

W niedzielę "Nigiri" przy ul. Drzewnej 1 w Zielonej Górze oficjalnie zaczął swoją działalność. Już od wejścia pachnie orientem. Nic dziwnego, w menu znajdziemy przeróżne sushi. Jest najpopularniejsza futomaki z avocado, sałatą, krabami, łososiem i wieloma innymi surowymi rybami. W karcie dań znajdziemy jeszcze kilkadziesiąt różnych ofert kulinarnych.

Szef baru sushi nie boi się o jakość dań. - Trudnej sztuki kulinarnej przygotowywania sushi kucharze uczyli się po okiem specjalisty zdobywającego wiedzę w Japonii - mówi W. Matejczyk. Kurs był trudny. - Po 12 godzin dziennie nauki - zapewnia kucharz baru Nigiri Bartłomiej Jackowiak. Dzięki temu opanowali przygotowywanie potraw do perfekcji.

Futomaki
Futomaki fot. Piotr Jędzura

Futomaki
(fot. fot. Piotr Jędzura)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska