Więcej kukurydzy i dyni, mniej kapusty i kalafiorów. Zbiory warzyw

Redakcja
pixabay.com
Wiemy, ile warzyw zebrano w zeszłym roku. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, mowa o 5610,2 tysiącach ton. Sprawdź także: Ile gospodarstw w Polsce ma ponad 500 ha? Najnowsze dane o rolnictwie W porównaniu z 2015 rokiem, zbiory warzyw były wyższe o 17%.

Jeśli chodzi o powierzchnię uprawy w gospodarstwach oraz przynależących do nich ogrodach, wynosiła ona 178,5 tys. ha. Była nieco wyższa (o 1,6%) od areału ich uprawy w 2015. Wzrost dotyczył kukurydzy cukrowej, dyni, warzyw liściowych i łodygowych. Spadek -  kapusty i kalafiorów, pomidorów (w przypadku tch ostatnich odnotowano wzrost powierzchni uprawy pod osłonami).

 

Zbiory warzyw gruntowych w zeszłym roku wyniosły ponad 4,5 mln ton (o blisko 20% więcej od słabych zbiorów  w 2015).

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Wideo

Materiał oryginalny: Więcej kukurydzy i dyni, mniej kapusty i kalafiorów. Zbiory warzyw - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie