5/14
Pasta kanapkowa z kurczaka...
fot. pixabay.com

Pasta kanapkowa z kurczaka

Pasta kanapkowa z kurczaka
Składniki:
-porcja kurczaka z rosołu, np. 2 udka, pierś
- cebula
- czubata łyżka majonezu
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypiorek, natka pietruszki, kiełki lub rzeżucha

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Kurczaka obierz z kości, mięso zblenduj, dodaj cebulkę, dopraw majonezem, solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie, posypane np. rzeżuchą lub szczypiorkiem

6/14
Pizza a'la gyros...
fot. pixabay.com

Pizza a'la gyros

Pizza a'la gyros
Składniki:
- porcja mięsa z rosołu np. kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu
- porcja startego sera np. mozzarella
- ciasto na pizzę ( gotowe, lub można zagnieść samodzielnie z 30 g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki, ok. 150 ml ciepłej wody, łyżeczka soli, łyżka oleju lub oliwy)
- opcjonalnie kukurydza, cebula, pieczarki

Mięso z rosołu obieramy z kości i doprawiamy przyprawą gyros. Ciasto na pizzę rozciągamy rękami na kształt koła, smarujemy pomidorowym sosem lub ketchupem, posypujemy serem i kawałkami mięsa. Możemy dodać swoje ulubione składniki np. kukurydzę z puszki. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min.

7/14
Drożdżowe paszteciki z mięsem...
fot. Katarzyna Puczyńska

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować drożdżowe paszteciki z mięsem. Kliknij w link:
Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem

8/14
Zapiekanka z kurczaka z rosołu...
fot. pixabay.com

Zapiekanka z kurczaka z rosołu

Zapiekanka z kurczaka z rosołu
Składniki:
-porcja mięsa z rosołu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 200 g makaronu ( może być makaron jaki został nam z poprzedniego dnia)
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 150 ml śmietany 30%
- 150 ml wody
- 1 jajko

Mięso obierz z kości i dopraw przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub masłem. Wsyp makaron surowy lub makaron z wcześniejszego dnia. Dodaj obraną i pokrojoną cukinię, pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Śmietanę wymieszaj z wodą, jajkiem, serem i ziołami prowansalskimi, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Polej zapiekankę masą śmietanową i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 40 min.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Zobacz również

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!