Gurmar
Liście tej rośliny bardzo często nazywane są „pogromcą cukrzycy”, ponieważ w widoczny sposób zmniejszają stężenie cukru we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek i tkanek na działanie insuliny. Z tego względu regularne picie naparu z gurmaru może zmniejszyć ryzyko rozwoju insulinooporności, stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy. Tego napoju nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią. Napar przygotowuje się przez zalanie wrzątkiem pół łyżeczki świeżych lub suszonych liści. Napój należy parzyć ok. 7-10 minut, a następnie przecedzić i wypić. Tak przygotowany napar można pić 3 razy dziennie.
Wysokie stężenie cukru we krwi może wystąpić w każdym wieku!
Na zaburzenia poziomu cukru we krwi wpływa wiele czynników, w tym sposób odżywiania i siedzący tryb życia.
Jakie objawy daje hiperglikemia?
Wśród pierwszych objawów hiperglikemii, czyli za wysokiego poziomu cukru we krwi, można wymienić między innymi spadek apetytu, wzmożone pragnienie oraz częste oddawanie moczu, szczególnie w nocy.
Jak często badać poziom cukru?
Osoby chore na cukrzycę, insulinooporność lub mające stan przedcukrzycowy powinny codziennie badać poziom cukru we krwi.