Składniki:
* 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
* 2 marchewki
* 1 cebula
* ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
* 150 ml mleczka kokosowego
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
* 3-4 łyżki oleju
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa.
Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.
Przepis przesłała nam Czytelniczka Agnieszka. Jeżeli znacie jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie dyni, prześlijcie je do nas na mail: [email protected]. A my zaprezentujemy je na naszym portalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?