Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni po tajsku (przepis Czytelniczki)

Redakcja
Smacznego!
Smacznego! Czytelniczka Agnieszka
- Zupę z dyni zrobiłam na bazie z niedzielnego rosołu. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni - przyznaje Czytelniczka Agnieszka, która prowadzi również bloga Szybkie gotowanie.

Składniki:

* 1,5 kg obranej i oczyszczonej dyni
* 2 marchewki
* 1 cebula
* ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
* 150 ml mleczka kokosowego
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
* 3-4 łyżki oleju
* natka pietruszki
* sól, pieprz
* nasiona słonecznika

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę). Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa.
Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.

Przepis przesłała nam Czytelniczka Agnieszka. Jeżeli znacie jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie dyni, prześlijcie je do nas na mail: [email protected]. A my zaprezentujemy je na naszym portalu.

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska