5/11
Zbyt długie przechowywanie sałatki jarzynowej to błąd...
fot. unsplash.com

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Zbyt długie przechowywanie sałatki jarzynowej to błąd
Sałatkę jarzynową z majonezem przygotowuje się zwykle z pewnym wyprzedzeniem. Choć sałatka jarzynowa nie jest skomplikowana w przyrządzaniu, to jednak gotowanie i krojenie wszystkich składników jest żmudne i czasochłonne. Dlatego wiele osób decyduje się robić sałatkę jarzynową wcześniej a nie w dniu jej podania. Nie wolno jednak przesadzać! Sałatka jarzynowa z majonezem ma krótką przydatność do spożycia. Należy ją zjeść w ciągu 48 godzin od przygotowania, a przez ten czas przechowywać w lodówce. Po upływie tego czasu nie wolno jeść sałatki i bezwzględnie należy ją wyrzucić. Gotowane warzywa ulegają rozkładowi i fermentują. Ocet z ogórków czy majonezu spowalnia nieco rozwój bakterii gnilnych, ale mu nie zapobiega.

6/11
Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Większość...
fot. pixabay.com

Warzywa z rosołu do sałatki jarzynowej

Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Większość przepisów podaje, że wystarczy po prostu ugotować włoszczyznę w posolonej wodzie i pokroi. Jednak doświadczeni kucharze podpowiadają, że najlepsze do sałatki jarzynowej są warzywa z rosołu!

7/11
Sałatka jarzynowa jest najsmaczniejsza, gdy idealne łączy w...
fot. unsplash.com

Sałatka jarzynowa - składniki

Sałatka jarzynowa jest najsmaczniejsza, gdy idealne łączy w sobie smaki: słodki (z marchewki, zielonego groszku czy surowego jabłka), kwaśny (z kiszonego lub konserwowego ogórka), słony. Całość uzupełniają ziemniaki i jajka a spaja majonez. Istnieje mnóstwo wariacji na temat sałatki jarzynowej. Można dodać do niej gotowane lub pieczone mięso, kiełbasę, śledzia solonego, różne warzywa korzeniowe i strączkowe. Jednak najistotniejsza kwestia to właśnie ów balans smakowy, który staje się wyraźny gdy zajdzie proces tzw. "przegryzania" sałatki w lodówce po jej przyrządzeniu.

8/11
Majonez przygotowuje się z surowych jajek, oliwy i...
fot. unsplash.com

Sałatka jarzynowa z majonezem czy bez?

Majonez przygotowuje się z surowych jajek, oliwy i musztardy. Przyrządzając go samodzielnie należy pamiętać, że jajka mogą być skażone są bakteriami Salmonella, które wywołują salmonellozę. Na wszelki wypadek lepiej jajka zanurzyć we wrzątku na 15-30 sekund. Najbezpieczniej jest przygotować majonez wegański - bez jajka. Można również zastąpić majonez śmietaną lub jogurtem naturalnym, które mają jednak inny smak, więc wówczas należy pamiętać o tym, by odpowiednio przyprawić sałatkę jarzynową.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Lubuski, kulturalny rozkład jazdy na weekend i czwarty tydzień maja, ileż się dzieje!

Lubuski, kulturalny rozkład jazdy na weekend i czwarty tydzień maja, ileż się dzieje!

Zobacz również

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art