Szpinak – uzupełnienie diety ciężarnych
Szpinak to świetne źródło składników mineralnych, w szczególności potasu, dzięki czemu może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza jego spożycie polecane jest kobietom w ciąży.
Szpinak, podobnie jak rabarbar, szczaw i botwina zawiera kwas szczawiowy, więc jego spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami nerek, w szczególności z kamicą nerkową.
Czereśnie – słodkie owoce o działaniu ochronnym
Czerwiec to miesiąc czereśni. Te słodkie niewielkie owoce zawierają witaminy A, C i z grupy B oraz K, choć nie są to duże ilości. Są za to skarbnicą innych antyoksydantów i związków o działaniu przeciwzapalnym.
Dzięki nim jedzenie czereśni mogą wspomóc ochronę przed rozwojem chorób takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Owoce te najczęściej spożywamy na surowo, choć stanowią też świetną bazę do przygotowywania ciast i przetworów.
Sałata – dobra dla układu trawiennego
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.
Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.