Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co za pyszności! Aż ślinka leci (zdjęcia)

(tami)
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem w sosie z kurek własnoręcznie nazbieranych. Przysmak gospodyń z Jarnatowa (gm. Lubniewice).
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem w sosie z kurek własnoręcznie nazbieranych. Przysmak gospodyń z Jarnatowa (gm. Lubniewice). Paweł Kozłowski
Do Bogdańca zjechało się kilkunastu lokalnych producentów. Wystawili ponad 60 produktów, z których wybrano lokalne rarytasy.
Ryszard Kapica z Drzecina k. Slubic z chlebem razowym z orkiszem

Smaki z naszego regionu, Bogdaniec 2011

Nalewki, piwa, krupniki, miody, likiery. Pierogi z soczewicą, mięso w słojach, zimne nóżki, cebula zapiekana z farszem, gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem, schab w liściach kapusty, sakiewki kęszyckie ze szpinakiem, karkówka wieprzowa w ziołach. Domowy chleb, sery kozie, i kiełbasa. Wszystko na naturalnych produktach, według starych przepisów.

Komisja 11. edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" i "Smaki regionu" miała ciężki orzech do zgryzienia. Jak wśród tylu smakołyków wybrać te najlepsze. Po nieco dłuższych niż zwykle obradach, podano wyniki.

Nasze kulinarne dziedzictwo
* Produkty pochodzenia zwierzęcego: Jan Skałecki, domowa kiełbasa; Helena Kołodzińska, śledzie w majeranku; Jolanta Pazdrowska, ser kozi borowiecki wędzony.

* Produkty pochodzenia roślinnego: Jolanta Dydo, mus jabłkowy w papierówkach; Hanna Olejniczak, pomidory zielone kwaszone; Grażyna Dereń, chleb domowy na zakwasie; Wieńczysława Piórkowska, ciasto z jabłkami.

* Napoje bezalkoholowe: Magdalena Dolata, syrop z płatków róż.

* Napoje alkoholowe: Przemysław Karwowski, nalewka wiśniowa; Browar Edy, piwo miodowe; Marek Senator, krupnik.

* Inne produkty: Maria Nowak, poleskie pierogi ziemniaczane; Nina Cytlak, kibiny.

* Nominacje do Perły 2011: Browar Edy, piwo wschowskie; Przemysław Karwowski, nalewka na jarzębinie; Jan Skałecki, syrop z buraka; Wiesław Dudek, miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich.

Smaki regionu
* III miejsce: Kazimiera Staniak, zupa dziadówka, kotlety z kaszą i boczkiem; II miejsce: Irena Wróbel, zupa rybna, farsz w koszulce w sosie pomidorowym (faszerowane cebule); I nagroda: Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa, barszcz ukraiński, pierogi z soczewicą.

* Nominacja do Perły 2011: farsz w koszulce w sosie pomidorowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska