Nalewki, piwa, krupniki, miody, likiery. Pierogi z soczewicą, mięso w słojach, zimne nóżki, cebula zapiekana z farszem, gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem, schab w liściach kapusty, sakiewki kęszyckie ze szpinakiem, karkówka wieprzowa w ziołach. Domowy chleb, sery kozie, i kiełbasa. Wszystko na naturalnych produktach, według starych przepisów.
Komisja 11. edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" i "Smaki regionu" miała ciężki orzech do zgryzienia. Jak wśród tylu smakołyków wybrać te najlepsze. Po nieco dłuższych niż zwykle obradach, podano wyniki.
Nasze kulinarne dziedzictwo
* Produkty pochodzenia zwierzęcego: Jan Skałecki, domowa kiełbasa; Helena Kołodzińska, śledzie w majeranku; Jolanta Pazdrowska, ser kozi borowiecki wędzony.
* Produkty pochodzenia roślinnego: Jolanta Dydo, mus jabłkowy w papierówkach; Hanna Olejniczak, pomidory zielone kwaszone; Grażyna Dereń, chleb domowy na zakwasie; Wieńczysława Piórkowska, ciasto z jabłkami.
* Napoje bezalkoholowe: Magdalena Dolata, syrop z płatków róż.
* Napoje alkoholowe: Przemysław Karwowski, nalewka wiśniowa; Browar Edy, piwo miodowe; Marek Senator, krupnik.
* Inne produkty: Maria Nowak, poleskie pierogi ziemniaczane; Nina Cytlak, kibiny.
* Nominacje do Perły 2011: Browar Edy, piwo wschowskie; Przemysław Karwowski, nalewka na jarzębinie; Jan Skałecki, syrop z buraka; Wiesław Dudek, miód leśny wielokwiatowy z lasów lubuskich.
Smaki regionu
* III miejsce: Kazimiera Staniak, zupa dziadówka, kotlety z kaszą i boczkiem; II miejsce: Irena Wróbel, zupa rybna, farsz w koszulce w sosie pomidorowym (faszerowane cebule); I nagroda: Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa, barszcz ukraiński, pierogi z soczewicą.
* Nominacja do Perły 2011: farsz w koszulce w sosie pomidorowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?