Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czym gorzowianie będą zajadać się na Nocnym Szlaku Kulinarnym? Szparagami!

Magdalena Marszałek
Magdalena Marszałek
Nocny Szlak Kulinarny odbędzie się w Gorzowie już po raz trzeci.
Nocny Szlak Kulinarny odbędzie się w Gorzowie już po raz trzeci. Pixabay
Zakończyło się głosowanie na głównego bohaterem kolejnego Nocnego Szlaku Kulinarnego. O tym, który produkt będzie bazą do przygotowania potraw w lokalach gastronomicznych decydowali sami gorzowianie. Do wyboru mieli truskawki i szparagi. Zdecydowaną większością głosów wygrały te drugie.

Rywalizacja była zacięta

Podczas tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego królować będą szparagi. Tak zdecydowali gorzowianie. Internetowe głosowanie w tej sprawie zakończyło się wczoraj (31 stycznia) późnym wieczorem. Mieszkańcy oddali w sumie prawie 840 głosów.

Rywalizacja była długa i zacięta, ale ostatecznie mieszkańcy zdecydowali, że tematem przewodnim podczas tegorocznego Nocnego Szlaku Kulinarnego będą właśnie szparagi. Oddano na nie 441 głosów. Truskawki zdobyły natomiast 398 głosów - mówi Wiesław Ciepiela, rzecznik prasowy gorzowskiego magistratu.

Impreza odbędzie się już po raz trzeci, ale w tym roku zaplanowano ją w innym terminie. W poprzednich latach odbywała się we wrześniu, a teraz będzie to druga połowa czerwca. Lokale, które zgłoszą swój udział w imprezie, będą musiały wyczarować ze szparaga prawdziwe pyszności. Ich zadaniem będzie przygotowanie jednego dania, napoju lub przekąski na bazie tego przewodniego produktu.

Liczy się smak i kreatywność

Ale Nocny Szlak Kulinarny to nie tylko ciekawa i smaczna zabawa. To również wielka kulinarna rywalizacja, bo dania w każdym z lokali będą oceniane przez uczestników imprezy, czyli gości restauracji.

Zadaniem uczestników będzie spróbowanie dań, a następnie wystawienie oceny. Pod uwagę trzeba wziąć przede wszystkim smak, prezentację potrawy oraz kreatywność w przygotowaniu dania. Lokal, który uzyska najbardziej pochlebne opinie, zostanie nagrodzony tytułem Króla lub Królowej Nocnego Szlaku Kulinarnego - dodaje Wiesław Ciepiela.

Dwa lata temu - w pierwszej edycji zabawy - bohaterem był miód, a przed rokiem mieszkańcy zajadali się ziemniakiem.

Zobacz również:

Obejrzyj też wideo: Piekarnia przy Jagielończyka

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska