Pokarmy antysmogowe – czerwona papryka
Papryka jest jednym z najbogatszych warzywnych źródeł witaminy C (obok świeżych ziół i kiełków). Jest jej tym więcej, im bardziej jest czerwona. Witamina ta zwalcza stan zapalny wywołany przez pyły zawieszone w powietrzu, a także wspiera działanie witaminy E. Zapewnią ją także owoce: jagodowe, cytrusowe i inne tropikalne.
Pokarmy antysmogowe – ananas
Świeży ananas zawiera enzymy, które pomagają zwalczać nadmiar wydzieliny w układzie oddechowym. Jej nagromadzenie w gardle i charakterystyczne odchrząkiwanie to skutek oddychania zanieczyszczonym powietrzem. Miąższ i sok z ananasa pomagają je rozpuścić i zmniejszyć stan zapalny, zapewniają też witaminę C i inne antyoksydanty.
Pokarmy antysmogowe – kurkuma
Związki zawarte w kłączu ostryżu długiego mają nie tylko silne działanie przeciwzapalne, ale także wspomagające układ oddechowy. Ten żółty składnik curry i innych mieszanek przypraw hamuje stan zapalny poprzez wpływ na wiele mechanizmów obronnych. Ułatwia m.in. oddychanie w przypadku infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, astmy, POChP. Pomaga też chronić się przed ostrymi i przewlekłymi chorobami płuc.
Pokarmy antysmogowe – awokado
Awokado jest jednym z najbardziej polecanych źródeł witaminy E, która działa ochronnie na nabłonek dróg oddechowych, zmniejszając stan zapalny wywołany działaniem zanieczyszczeń powietrza (choć działa tak tylko tokoferol w naturalnej postaci z jedzenia). Zapewnia również magnez, który wspomaga funkcję oskrzelików.