Dieta wegańska, wegetariańska lub fleksitariańska – coraz bardziej popularny sposób żywienia

Materiał powstał we współpracy z marką Alpro
Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm są coraz częściej wybieranymi sposobami odżywiania. Motywacje do wprowadzania tego rodzaju diet są różne, to, co natomiast je łączy to sięganie w różnym zakresie po roślinne zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego. Tych zaś ku uciesze entuzjastów roślinnych diet jest coraz więcej – roślinne alternatywy dla jogurtów, deserki czy napoje roślinne są doskonałe nie tylko do porannej kawy ale także do przyrządzania naleśników, koktajli czy nawet lasagne lub innych pysznych dań. Okazuje się, że z ich pomocą możesz przygotować różnorodne dania na wiele okazji.

Weganizm, wegetarianizm i fleksitarianizm – diety przyszłości

Dieta wegańska, wegetarianizm czy fleksitariańska – z pewnością znasz te nazwy, a może nawet stosujesz jeden z tych sposobów żywienia. Weganizm to nawet nie tyle sama dieta, ile styl życia, którego jednym z elementów jest całkowite wykluczenie z menu produktów pochodzenia zwierzęcego – nie tylko mięsa, ale także mleka, jajek czy masła. Wegetarianie natomiast spożywają produkty mleczne i jajka, ale na ich talerzu nie ma miejsca na mięso i jego przetwory, a także na ryby czy owoce morza. Fleksitarianizm, nazywany też elastycznym wegetarianizmem, jest najmniej radykalną dietą roślinną. Polega na ograniczeniu jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, co nie znaczy, że fleksitarianin nie może od czasu do czasu się na nie skusić.

Motywacji do stosowania diety roślinnej jest wiele. Niektórzy chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze, na przykład ze względu na alergie czy nietolerancje pokarmowe. Inni z kolei wybierają dietę eliminującą lub ograniczającą spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na troskę o środowisko naturalne. Praktykując ten sposób żywienia, dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale także o planetę (w porównaniu do produktów pochodzenia odzwierzęcego produkty roślinne generują mniejszy ślad węglowy ). Warto wybierać takie marki, które prowadzą realne działania w temacie środowiska. Wybierając na przykład produkty roślinne Alpro, mamy pewność, że wspieramy taki właśnie biznes. Produkty przygotowane są na bazie zrównoważonych surowców. Migdały pochodzą z Europy Południowej, a ich uprawy są znacznie mniejsze i bardziej przyjazne środowisku (najczęściej podlewane deszczówką), a wykorzystana w produktach Alpro soja jest uprawiana na terenach nie ingerujących w wycinanie lasów deszczowych.

Co zamiast mleka i tradycyjnego jogurtu – alternatywa dla wegan i nie tylko

Niezależnie od powodów wyboru diety roślinnej zwolennicy takiego sposobu żywienia często stają przed dylematem: co zamiast mleka czy jogurtu? Roślinnych zamienników mięsa jest już na rynku całkiem sporo. W przypadku tradycyjnych produktów mlecznych sytuacja zaczyna wyglądać podobnie: wybór ich roślinnych odpowiedników jest coraz większy. Na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy napoje roślinne na bazie soi, orzechów, migdałów, kokosa czy owsa. Można dodać je do kawy zamiast mleka lub przyrządzić na nich pyszną poranną owsiankę czy naleśniki. Doskonałym dodatkiem do kawy jest na przykład napój roślinny Alpro Barista Owsiany. Dla koneserów i zwolenników urozmaiceń idealne będą warianty migdał lub kokos.

Zwolennicy diet roślinnych mają też spory wybór tzw. wegańskich aletrnatyw dla jogurtów. Alpro przygotowało naprawdę szeroką ofertę produktów na bazie soi, którą doceni nawet najbardziej wybredny łasuch, ponieważ są to produkty o świetnej, gładkiej konsystencji. Co ważne, roślinne alternatywy do jogurtów od Alpro oprócz białka, wapnia i ważnych dla organizmu witamin (witaminy B12 i witaminy D) zawierają również żywe kultury bakterii. Produkty roślinne Alpro to korzystny wkład do codziennej diety. Nie zawierają one laktozy czy glutenu, więc bez obaw mogą spożywać je osoby nietolerujące tych składników.

Dieta fleksitariańska – korzyści dla zdrowia i pomysł na pyszny posiłek

Fleksitarianizm, czyli najbardziej elastyczna wersja diety roślinnej, daje niezliczone możliwości eksperymentowania z nowymi smakami. Jej zwolennicy nie są ograniczeni w swoich pomysłach na pożywny posiłek jedynie do produktów roślinnych – mogą dowolnie łączyć je z tradycyjnym nabiałem, a nawet wędlinami czy mięsem. Taka dieta ma pozytywny wpływ na zdrowie – więcej warzyw i owoców to zawsze dobry wybór. Jednocześnie nie jest restrykcyjna – daje wiele kulinarnej wolności (i radości z jej realizowania).

Fleksitarianie, podobnie jak weganie i wegetarianie, z pewnością docenią szeroką ofertę roślinnych odpowiedników produktów pochodzenia zwierzęcego, na bazie których można przygotować budyń o lekko orzechowym smaku, smoothie, owsiankę, koktajle, lasagne i inne pyszności oraz oczywiście dodać je do kawy zamiast mleka. Niektóre, jak napój roślinny Alpro Barista, stworzone zostały przy udziale profesjonalnych baristów, z myślą o zapewnieniu perfekcyjnych doznań smakowych i idealnej pianki.

Dla osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez jogurtu i jednocześnie chcą spróbować nowości oraz być bardziej eko, idealnym rozwiązaniem są sojowe alternatywy dla jogurtu. Są one dostępne w wielu smakach, a jeśli dodamy do nich orzechy, płatki migdałowe i ulubione owoce, zmienią się w pożywne danie śniadaniowe z dużą porcją witamin i protein. Można też zabrać je do pracy czy na uczelnię – to świetny pomysł na wartościową przekąskę lub drugie śniadanie.

Roślinne alternatywy dla jogurtu sprawdzą się również jako lekki produkt na podwieczorek – z powodzeniem można łączyć je z biszkoptami czy kawałkiem domowego ciasta. Stanowią zamiennik dla śmietany czy tradycyjnego jogurtu jako dodatek do zupy i sosu serwowanych na obiad lub kolację.

Warto eksplorować możliwości i poznawać nowe smaki – do ciekawych nowości świat należy! A jeśli dodatkowo możemy jeszcze zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia i planety – to już prawie ideał.

Dieta wegańska, wegetariańska lub fleksitariańska – coraz bardziej popularny sposób żywienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dieta wegańska, wegetariańska lub fleksitariańska – coraz bardziej popularny sposób żywienia - Dziennik Bałtycki

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska