Fundacja Konsumentów i FoodRentgen opublikowały raport dotyczący zawartości pozostałości glifosatu w kaszach jaglanych dostępnych w polskich sklepach.
W ubiegłym roku podobne badania przeprowadzone zostały dla kasz gryczanych. Po opublikowaniu raportu wiele sieci wycofało produkty skażone glifosatem. Teraz też są sygnały, że jeszcze przed oficjalnym opublikowaniem raportu, z niektórych sklepów zniknęły kasze, które znalazły się na czarnej liście.
Jak wyglądały badania?
Kasze jaglane zostały prześwietlone dwa razy. Pierwsze badanie zostało przeprowadzone we wrześniu 2019 r., kolejne w styczniu 2020. Do badań przekazano próbki 10 najczęściej kupowanych kasz, wskazanych przez konsumentów.
Także Główny Inspektor Sanitarny, zapowiedział, że w tym roku przeprowadzi badania kasz, płatków i mąk pod kątem występowania glifosatu.
Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego przepisy na dania z kaszą
Co wykazały badania kasz jaglanych?
wideo: Dzień Dobty TVN
Analizy laboratoryjne wskazały, że tylko 4 z 10 badanych kasz nie zawierały pozostałości glifosatu. Taki wynik został uzyskany w obu badaniach: we wrześniu 2019 r. i styczniu 2020 r. Jednak tylko dwie kasze, w jednym i drugim badaniu, były wolne od herbicydu.
Wyniki testów zostały przekazane do Głównego Inspektoratu Sanitarnego, a także do producentów i dystrybutorów produktów.
Czym jest glifosat?
Glifosat został wprowadzony na rynek w 1974 roku przez firmę Monsanto jako składnik m.in. herbicydu Roundup. To jeden z dość powszechnie stosowanych środków do zwalczania chwastów. Stosowany jest przez rolników, ale też działkowców, którzy w łatwy sposób chcą się pozbyć niechcianych roślin.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwości tego związku. W 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała glifosat jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Rządy niektórych krajów przymierzają się do wprowadzenia zakazu stosowania herbicydu. Ograniczenia obowiązują m.in. w: Holandii, Belgii, Niemczech, Włoszech. Na terenie UE można używać go do 2022 r.
Glifosat negatywnie wpływa też na organizmy żyjące w glebie, zabijając je lub uszkadzając.
Zobacz wideo: Nie bez powodu nazywana królową wszystkich kasz. Kasza jaglana i jej rozgrzewające właściwości
Które kasze zawierają glifosat?
W raporcie podano wyniki badań popularnych kasz jaglanych, przeprowadzonych we wrześniu 2019 r. i powtórzonych w styczniu 2020 r. Można je sprawdzić na stronie: foodrentgen.eu
Czytaj także: Kasza dobra na każdą okazję
źródło: foodrentgen.eu, oprac. Urszula Baumann
Polecamy także: Mateusz Gessler: Powinniśmy wrócić do polskich tradycji jak kasza jaglana, rokitnik. A potem dopiero ściągajmy baby szpinak z Włoch
wideo: Food Network
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?