Kabaczkowe danie jest naprawdę oryginalne i podane z serowym sosem smakuje znakomicie. Krakersowe ciasto też jakoś nigdy nie zostaje do następnego dnia. Najlepszym dowodem na to, że smakowało gościom jest to, że zwykle proszą o podanie przepisu.
Kabaczek według Jana
Składniki:
Przygotowanie:
1. Kabaczek przekroić na pół. Wybrać pestki. Powstaną dwie łódeczki.
2. Mięso kurczaka pokroić w kostkę.
3. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
4. Pieczarki pokroić w paseczki a cebulę w drobną kostkę.
5. Mięso, warzywa i pieczarki wrzucić do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Starty imbir, czosnek, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wymieszać.
6. Masą napełnić kabaczkowe łódeczki.
7. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.
Po upieczeniu, pokroić w plastry. Podawać z sosem, np. serowym.
Sos serowy
Składniki:Przygotowanie:
1. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać na malutkim ogniu, aż straci połowę objętości.
2. Dodać pokrojony w kawałki ser. Rozpuścić.
3. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlać winiak.
Ciasto Halinki
Składniki:Przygotowanie:
1. Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu trzy godziny. Ostudzić.
2.Na blasze do pieczenia ułożyć warstwę krakersów.
3. Otworzyć puszkę mleka i zawartość rozsmarować na krakersach.
4. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
5. Przyrządzić krem "Karpatka" według przepisu na opakowaniu i rozsmarować na krakersach.
6. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
7. Żelatynę dodać do niewielkiej ilości gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
7. Ubić śmietanę, dodając cukier puder, śmietanki fix i żelatynę.
8. Śmietanową masę rozsmarować na krakersach.
9. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą i uprażonymi lekko na suchej patelni płatkami migdałowymi.
10. Ciasto schłodzić w lodówce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?