Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak oczarować gości

(zka)
Są to potrawy, które smakują wszystkim. Z ich wykonaniem jest trochę zamieszania, ale w sumie powinny udać się nawet niezbyt doświadczonym domowym kucharkom i kucharzom.

Kabaczkowe danie jest naprawdę oryginalne i podane z serowym sosem smakuje znakomicie. Krakersowe ciasto też jakoś nigdy nie zostaje do następnego dnia. Najlepszym dowodem na to, że smakowało gościom jest to, że zwykle proszą o podanie przepisu.

Kabaczek według Jana

Składniki:

  • jeden kabaczek o wadze około 1,5 kg
  • podwójna pierś kurczaka
  • trzy czerwone papryki
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • trzy jajka
  • duży pęczek natki pietruszki
  • dwa-trzy ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz.

    Przygotowanie:
    1. Kabaczek przekroić na pół. Wybrać pestki. Powstaną dwie łódeczki.
    2. Mięso kurczaka pokroić w kostkę.
    3. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
    4. Pieczarki pokroić w paseczki a cebulę w drobną kostkę.
    5. Mięso, warzywa i pieczarki wrzucić do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Starty imbir, czosnek, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wymieszać.
    6. Masą napełnić kabaczkowe łódeczki.
    7. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut.

    Po upieczeniu, pokroić w plastry. Podawać z sosem, np. serowym.

    Sos serowy

    Składniki:
  • 0,5 l śmietanki 30-proc.
  • ser camembert
  • sól
  • pieprz
  • mały kieliszek winiaku.

    Przygotowanie:
    1. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać na malutkim ogniu, aż straci połowę objętości.
    2. Dodać pokrojony w kawałki ser. Rozpuścić.
    3. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlać winiak.

    Ciasto Halinki

    Składniki:
  • trzy opakowania krakersów Lajkonik
  • puszka skondensowanego mleka z cukrem
  • opakowanie kremu "Karpatka" na zimno
  • 400 ml mleka
  • pół litra 36-proc. śmietanki
  • dwie łyżki cukru pudru
  • dwa małe opakowania śmietanki fix
  • łyżeczka żelatyny
  • opakowanie płatków migdałowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

    Przygotowanie:
    1. Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu trzy godziny. Ostudzić.
    2.Na blasze do pieczenia ułożyć warstwę krakersów.
    3. Otworzyć puszkę mleka i zawartość rozsmarować na krakersach.
    4. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
    5. Przyrządzić krem "Karpatka" według przepisu na opakowaniu i rozsmarować na krakersach.
    6. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
    7. Żelatynę dodać do niewielkiej ilości gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
    7. Ubić śmietanę, dodając cukier puder, śmietanki fix i żelatynę.
    8. Śmietanową masę rozsmarować na krakersach.
    9. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą i uprażonymi lekko na suchej patelni płatkami migdałowymi.
    10. Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska