Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować żywność

(beta)
Chłodzenie i mrożenie ułatwia nam codzienne życie. Czy na pewno wiemy, jak z tego wynalazku korzystać, żeby sobie nie zaszkodzić?

Jakie są zalety mrożenia? Owoce i warzywa zachowują aromat, wygląd i właściwości świeżych. Ciężkostrawne produkty są potem łatwiejsze do przyswojenia, a czas ich gotowania jest znacznie krótszy. Potrawę świeżo przygotowaną możesz zjeść za kilka dni bez obawy, że się popsuje. Prowadzenie domu staje się dzięki temu prostsze.

ChŁodzenie polega na przechowywaniu produktów spożywczych w niskiej temperaturze od +4 do +6 st. C.

ZamraŻanie to przechowywanie jedzenia przez dłuższy czas. Prawie całkowicie zatrzymuje psucie się produktów spożywczych.

RozmraŻanie polega na przywracaniu zamrożonego produktu do stanu przed zamrożeniem. Wiąże się to z utratą wody. Czasami zmienia smak potraw.

Jak przygotować żywność

1Produkty do zamrożenia powinny być umyte, wyczyszczone, wytarte i wysuszone.
2Nie należy wkładać ciepłych produktów do zamrażarki.
3Mięso powinno być oczyszczone ze skóry i tłuszczu.
4Termostat zamrażarki powinien być ustawiony na maksymalną wartość 6 godzin przed zamrożeniem żywności.
5Naczynia do przechowania żywności nie mogą być pełne, bo zamrożone produkty zwiększają swoją objętość.
6Woreczki na przechowywanie mrożonek przed zamknięciem opróżnij z powietrza. Unikniesz w ten sposób wysuszenia się produktów.
7Pojedyncze porcje nie powinny ważyć więcej niż dwa kilogramy.

Czego nie zamrażać

Są produkty, które nie nadają się do zamrażania:

  • sosy zawierające jaja
  • gotowane jajka
  • majonez
  • sałatki
  • świeże pomidory
  • gotowane ziemniaki
  • kiełbasa
  • boczek
  • wędzonka i szynka.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska