Karmelówka z Kowalowa smakowała naszym sąsiadom

Bożena BrylZaktualizowano 
Jan Skałecki ledwo nadążał z częstowaniem karmelówką, a Zdzisław Januszkiewicz z nakładaniem kolejnych porcji swojskiego bigosu.
Jan Skałecki ledwo nadążał z częstowaniem karmelówką, a Zdzisław Januszkiewicz z nakładaniem kolejnych porcji swojskiego bigosu. fot. Wojciech Obremski
Na targach żywności we Franfurcie nad Odrą stoiskiem z Kowalowa interesowały się niemieckie markety.

- Pojechaliśmy do Frankfurtu n.O. z promocją, a wróciliśmy z konkretną ofertą - cieszy się prezes Klubu Regionalnego Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Słubickiej w Kowalowie Jan Skałecki.

Międzynarodowe Targi Spożywcze "Food & Taste" odbyły się we Frankfurcie po raz drugi. Lubuszanie przyjechali z wyrobami regionalnymi, z których większość ma już tytuły "produktów tradycyjnych", wpisanych na specjalną listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - To oznacza, że są zdrowe i wytwarzane sprawdzoną metodą, znaną od co najmniej 25 lat - powiedziała nam Władysława Edelman z Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze, który zorganizował wyjazd na targi, a marszałek objął nad nimi patronat.

Zaprosili do siebie

Regionaliści z Kowalowa częstowali wyborną karmelówką, chwalili się syropem z buraka cukrowego, który świetnie nadaje się m.in. do wypieków i wiejskim ciastem. Furorę robił ich bigos, sporządzony według własnej receptury. Eveline Kretschmer z Frankfurtu przyszła co prawda specjalnie na budachowskie pierogi, bo jej przodkowie pochodzą z tej wsi, więc czasem tam bywa, ale chwaliła też bigos. - Uwielbiam go, a ten jest wprost wyśmienity - stwierdziła. Wyrobami z Kowalowa zainteresowali się przedstawiciele jednej z niemieckich sieci, organizujących tzw. obwoźne markety w różnych miejscowościach. - Zaprosili nas, żebyśmy w tych marketach promowali i sprzedawali nasze produkty - powiedział nam J. Skałecki. Natomiast holenderska firma handlowa zaproponowała, żeby w ich sklepach regionaliści z Kowalowa promowali karmelówkę i syrop z buraków cukrowych.

Szansa na kontrakty

Na brak zainteresowania nie mogli narzekać także inni wystawcy z woj. lubuskiego. Niemcy chętnie jedli faszerowaną szynkę zapieczoną w chlebie, próbowali gołąbków z dziczyzny w liściach winogronowych, zajadali się kwaszoną kapustą, chwalili miód, ciasta i lody. Wielu z nich brało ulotki. - Może będą pierwsze zamówienia - mówili nasi wystawcy, choć podkreślali, że na razie cudów się nie spodziewają, bo na wszystko trzeba czasu. Zdaniem Urszuli Messerschmidt z Messe und Veranstaltungs GmbH we Frankfurcie, organizatora tej imprezy, targi spożywcze mają przed sobą przyszłość, bo rośnie nimi zainteresowanie. A ponieważ towarzyszą im targi promujące zdrowe życie i bożonarodzeniowe jest większa szansa na nawiązanie kontaktów.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3