Kardamon. Aromatyczny i dość ostry w smaku. Wsyp do filiżanki czubatą łyżeczkę mielonej kawy, dodaj odrobinę sproszkowanej przyprawy (na czubku łyżeczki) i dobrze wymieszaj. Zalej wrzącą wodą. Ilość dodawanego do kawy kardamonu zależy od indywidualnych upodobań.
Wanilia. Najszlachetniej pachnie sam miąższ wydobyty ze strączka - laskę należy rozciąć wzdłuż i wydobyć jej zawartość. Do rondelka wlej wodę, dodaj torebkę cukru waniliowego i zagotuj. Dodaj dwie łyżeczki mielonej kawy. Gdy kawa się spieni, zamieszaj tak, aby nie wykipiała. Zdejmij z ognia i wlej do filiżanki. Pij małymi łyczkami delektując się smakiem i zapachem.
Cynamon. Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotuj odrobinę mleka i zdejmij z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodaj do kawy, a na wierzchu posyp kawę 1/4 łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?