5/8
Ziemniaki należy posolić na samym początku gotowania. Dzięki...
fot. 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcia ilustracyjne

Ugotowane ziemniaki

Ziemniaki należy posolić na samym początku gotowania. Dzięki temu będą miały delikatniejszą strukturę.

6/8
Rosół warto solić pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już...
fot. Katarzyna Puczyńska

Solenie rosołu

Rosół warto solić pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie.

7/8
Aby smażona wątróbka była smaczna i sprężysta, warto ją...
fot. 123rf.com/splinex/zdjęcie ilustracyjne

Wątróbka z patelni

Aby smażona wątróbka była smaczna i sprężysta, warto ją solić po usmażeniu. Dzięki temu nie stwardnieje, a soki zostaną wewnątrz mięsa.

8/8
Do smaku warto posolić ciasto na chleb, ale warto zrobić to...
fot. 123rf.com/buhta/zdjęcie ilustracyjne

Solenie ciasta na chleb

Do smaku warto posolić ciasto na chleb, ale warto zrobić to dopiero po procesie autolizy, w której wytwarza się gluten. Sól wpływa na wzmocnienie siatki glutenowej i jej zagęszczenie. Ciasto po dodaniu soli stwardnieje. Warto oprzeć się pokusie dolania wody i zostawić ciasto do wyrośnięcia i odpoczynku, który wpływa na jego rozluźnienie. Po godzinie od posolenia ciasto będzie znów elastyczne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Zobacz również

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

W Kłodawie koło Gorzowa trwa wielka majówka. W programie cała masa atrakcji

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!