5/8
Ugotowane ziemniaki
Ziemniaki należy posolić na samym początku gotowania. Dzięki temu będą miały delikatniejszą strukturę.
6/8
Solenie rosołu
Rosół warto solić pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie.
7/8
Wątróbka z patelni
Aby smażona wątróbka była smaczna i sprężysta, warto ją solić po usmażeniu. Dzięki temu nie stwardnieje, a soki zostaną wewnątrz mięsa.
8/8
Solenie ciasta na chleb
Do smaku warto posolić ciasto na chleb, ale warto zrobić to dopiero po procesie autolizy, w której wytwarza się gluten. Sól wpływa na wzmocnienie siatki glutenowej i jej zagęszczenie. Ciasto po dodaniu soli stwardnieje. Warto oprzeć się pokusie dolania wody i zostawić ciasto do wyrośnięcia i odpoczynku, który wpływa na jego rozluźnienie. Po godzinie od posolenia ciasto będzie znów elastyczne.