Komu szkodzą jabłka?
Choć jabłka uznawane są bardzo zdrowe owoce, są osoby, które muszą być bardzo ostrożne we włączaniu ich do swojej codziennej diety.
SIBO i IBS
Chorzy z ostrym przebiegiem zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) oraz cierpiący z powodu zespołu jelita drażliwego (IBS) powinni przestrzegać zasad diety FODMAP, polegającej na unikaniu pokarmów bogatych w związki podlegające fermentacji przez bakterie jelitowe. Wśród tych produktów znajdują się m.in. jabłka.
Ostre zapalenie układu pokarmowego i wrzody
Osoby cierpiące z powodu ostrych stanów zapalenia żołądka, trzustki i jelit lub wrzodów żołądka, dwunastnicy i jelit często mają zalecone przestrzeganie diety lekkostrawnej w postaci rozdrobnionej (płynnej czy papkowatej), która nie uwzględnia spożywania produktów bogatych w błonnik i cukry – do tej grupy zaliczają się surowe jabłka.
Tendencja do wzdęć
Osoby mające tendencję do wzdęć po zjedzeniu produktów bogatych we fruktozę nie powinny spożywać jabłek na czczo ani jako samodzielnych przekąsek, ale jako część lub uzupełnienie posiłku. Z kolei osoby spożywające na co dzień niewielkie ilości błonnika powinny wprowadzać jabłka do swojej diety stopniowo.