Lubuskie. Restauratorzy przygotowują pozew przeciwko Skarbowi Państwa. O odszkodowanie walczą też restauratorzy z Międzyrzecza i okolic

Dariusz Dutkiewicz
Dariusz Dutkiewicz
Klienci po prostu chcą w lokalach bywać. Dariusz Dutkiewicz
,,Pod Strzechą’’ na ośrodku Głębokie pod Międzyrzeczem to dziś jeden z najsłynniejszych lokali gastronomicznych w regionie. To tutaj w styczniu doszło do otwartego buntu restauratora. Jacek Bełz z Międzyrzecza zapowiedział, że dla dobra klientów swój lokal pomimo zakazu otworzy. I otworzył. W połowie stycznia, w ciągu weekendu, lokal odwiedziło prawie dwustu klientów.

Obecnie J. Bełz jest przedstawicielem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na region lubuski. No i właśnie przedstawił nam plan Izby na najbliższy czas, a dokładnie po 4 maja, kiedy to spodziewać się można zniesienia lockdownu, jeżeli chodzi o branżę gastronomiczną. Otóż Gastronomowie Polscy zamierzają wystąpić przeciwko Skarbowi Państwa o odszkodowanie. - Żądaniem pozwu zbiorowego jest ustalenie odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działania i zaniechania przy wykonywaniu władzy publicznej, w związku z wystąpieniem stanu zagrożenia epidemicznego oraz stanu epidemii COVID-19 – tłumaczy J. Bełz.

Chodzi o olbrzymie pieniądze

O jakie pieniądze chodzi? O miliard złotych! - W naszym przekonaniu szkoda obejmuje zarówno okres pierwszych restrykcji, czyli od 13 marca 2020 do 18 maja 2020, jak i obecnych, czyli od 24 października 2020 do 4 maja 2021, a może i później – mówi J. Bełz. - Zakładamy, że lockdown w naszej branży będzie trwał do 4 maja. Pozew zbiorowy to ogromna oszczędność kosztów i zwiększona szansa na zwycięstwo. Jesteśmy świadomi, że nie otrzymamy odszkodowania w przeciągu kilku miesięcy. Ale warto o nie walczyć.

Bilans minusowy

,,Pod Strzechą’’ na ośrodku Głębokie pracuje obecnie kilkanaście osób. Nikogo z pracowników nie zwolniono. Cały czas otrzymywali wynagrodzenie. Mniejsze, ale było. – Powiem krótko, że od 21 lat po raz pierwszy w historii firmy wykazaliśmy się minusowym bilansem – mówi międzyrzecki przedsiębiorca. – To chyba o czymś świadczy - dodaje.
Teraz wszyscy czekają na otwarcie lokali. Co wcale nie oznacza, że restauratorzy zapomnieli o poniesionych stratach...

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie