Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na ostro, na słodko

(zka)
W grillowym sezonie nie tylko karkówka i kiełbaski się liczą. Przyjmując gości, nie można zapomnieć o sałatkach.

Są doskonałym uzupełnieniem grillowych smakołyków.

Sałatka Izy

Składniki:

  • puszka ananasa
  • dwa duże jabłka
  • 20 dag ostrego żółtego sera
  • 10 dag rodzynek
  • pięć dużych ząbków czosnku
  • majonez
  • pieprz

    Przygotowanie:

    1. Krążki ananasa z puszki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki.
    2. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby napęczniały.
    3. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i posiekać na kawałeczki.
    4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    5. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z połową słoiczka majonezu.
    6. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszać z czosnkowym sosem. Dodać pieprz do smaku.

    Sałatka z porzeczkami


    Składniki:
  • dwa-trzy rodzaje sałaty
  • rukola
  • ogórek zielony
  • czerwone porzeczki
  • kukurydza z puszki
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:

    1.Sałaty porwać na kawałki.
    2. Rukolę oczyścić.
    3. Ogórek obrać ze skórki i pokroić z drobną kosteczkę.
    4. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać.
    5.Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę.
    6. Z oliwy, cytrynowego soku, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu sporządzić sos. Zalać nim sałatkę i wymieszać.
    Proporcje poszczególnych składników sałatki zależą od gustu wykonującego. W sezonie owocowym lepiej, żeby porzeczki zdecydowanie dominowały nad kukurydzą.

    Sałatka z fasolki szparagowej

    Składniki:
  • pół kg fasolki szparagowej
  • ćwierć szklanki wyłuskanych i posiekanych orzechów włoskich
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka tymianku
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek zielonego koperku
  • kilka listków świeżej mięty
  • dwie łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

    Przygotowanie:

    1. Fasolkę pokroić, ugotować w lekko osolonej wodze i odcedzić.
    2. Dodać sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę, czosnek, pietruszkę, miętę, cynamon, tymianek, sól * pieprz i cukier.
    3. Całość posypać orzechami. Polać oliwą i wymieszać.
    4. Przełożyć do salaterki i posypać zielonym koperkiem.
    Ta sałatka pochodzi z kuchni gruzińskiej. Cechą tej kuchni jest m.in. dodawanie do wszelkich dań, nie tylko do sałatek, włoskich orzechów.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska