Są doskonałym uzupełnieniem grillowych smakołyków.
Sałatka Izy
Składniki:
Przygotowanie:
1. Krążki ananasa z puszki osączyć z zalewy i pokroić na kawałki.
2. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby napęczniały.
3. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i posiekać na kawałeczki.
4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z połową słoiczka majonezu.
6. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszać z czosnkowym sosem. Dodać pieprz do smaku.
Sałatka z porzeczkami
Składniki:
Przygotowanie:
1.Sałaty porwać na kawałki.
2. Rukolę oczyścić.
3. Ogórek obrać ze skórki i pokroić z drobną kosteczkę.
4. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać.
5.Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę.
6. Z oliwy, cytrynowego soku, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu sporządzić sos. Zalać nim sałatkę i wymieszać.
Proporcje poszczególnych składników sałatki zależą od gustu wykonującego. W sezonie owocowym lepiej, żeby porzeczki zdecydowanie dominowały nad kukurydzą.
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki:Przygotowanie:
1. Fasolkę pokroić, ugotować w lekko osolonej wodze i odcedzić.
2. Dodać sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę, czosnek, pietruszkę, miętę, cynamon, tymianek, sól * pieprz i cukier.
3. Całość posypać orzechami. Polać oliwą i wymieszać.
4. Przełożyć do salaterki i posypać zielonym koperkiem.
Ta sałatka pochodzi z kuchni gruzińskiej. Cechą tej kuchni jest m.in. dodawanie do wszelkich dań, nie tylko do sałatek, włoskich orzechów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?