Konkurs jest częścią Profesjonaliów Piwowarów i Barmanów. Tegoroczna edycja została podzielona na kilka etapów. Każdy z nich ma za zadanie sprawdzić wiedzę praktyczną oraz teoretyczną. Półfinały, które potrwają do 10 czerwca, odbywają się w Piwiarniach Warki, w pięciu polskich miastach. Najlepsi zaprezentują swoje umiejętności podczas wielkiego finału w Kazimierzu Dolnym.
W czasie rywalizacji uczestnicy musieli wykazać się niezwykłą wrażliwością takich zmysłów jak: węch, smak i wzrok, które są niezbędne w ich pracy. Musieli też wykazać się umiejętnościami serwowania złotego trunku i zdolnościami interpersonalnymi, tak ważnymi w pracy za barem. Natomiast piwowarzy udowodnili, że mają ogromną wiedzę na temat warzenia bursztynowego napoju i potrafią rozpoznać na pozór niewiele różniące się od siebie rodzaje piw.
- Startuję w kategorii barmanów ale nie spodziewam się zwycięstwa. Bardzo duży nacisk położony jest na piwo i z tego powodu obawiam się jak sobie poradzę - twierdził M. Pardecki jeszcze przed konkursem. Jury nie miało jednak wątpliwości. Marcin zasłużył, aby pojechać na finał do Kazimierza Dolnego. Na uwagę zasługuje także fakt, że jeszcze inny mieszkaniec naszego miasta, Krzysztof Kula również przekonał do siebie sędziów. A oto wszyscy wyróżnieni:
Piwowarzy:
Krzysztof Kula z Zielonej Góry
Jan Szała z Poznania
Wojciech Szała z Poznania
Barmani:
Maciej Jabłoński ze Szczecina
Wojciech Jędraszewski ze Szczecina
Marcin Pardecki z Zielonej Góry
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?