6. Suwlaki (Grecja)
Jeśli wybieracie się do Grecji, koniecznie zwróćcie uwagę na suwlaki, czyli tradycyjne szaszłyki z grillowanej wieprzowiny, kurczaka, jagnięciny lub wołowiny.
5. Gyros (Grecja)
Suwlaki znajdziecie w niewielkich restauracjach, w których sprzedawana jest także inna popularna przekąska, czyli uwielbiany przez Greków gyros z wieprzowiny lub kurczaka. Specjał serwowany jest zazwyczaj w chlebie pita z dodatkami, m.in. pomidorami, cebulą, sałatą, ogórkiem i sosem tzatziki.
4. Talo (Hiszpania)
Tradycyjny hiszpański placek, talo, przyrządzany jest z mąki kukurydzianej i wody. Przypomina nieco tortillę i jest popularną przekąską uliczną w Kraju Basków.
CC BY 2.5
3. Pierogi (Polska)
Ostatnie miejsce na podium zajęły nasze pyszne pierogi, które zaskarbiły sobie sympatię turystów ze względu na niepodrabialny smak i ogromną różnorodność – to, co znajdzie się w środku ogranicza tylko wyobraźnia przyrządzającego.