Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świebodzin. Sukces Kamili i Marcina. Zwycięską potrawę kuchni azjatyckiej zrobią ponownie na szczeblu wojewódzkim konkursu gastronomicznego

Renata Zdanowicz
Renata Zdanowicz
Podczas konkursu każda drużyna pracowała na swoim stanowisku, które sobie przygotowała. Przed częścią praktyczną odbyła się sprawdzenie wiedzy teoretycznej.
Podczas konkursu każda drużyna pracowała na swoim stanowisku, które sobie przygotowała. Przed częścią praktyczną odbyła się sprawdzenie wiedzy teoretycznej. Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie
Dlaczego smaki Azji? - Wybór tematu nigdy nie należy do szkoły. Jest to konkurs wojewódzki, organizowany po raz 12. i nasza szkoła zawsze bierze w nim udział - informuje Maciej Wyjatek, nauczyciel przedmiotów zawodowych i członek jury. W czwartek, 12 grudnia, w Powiatowym Zespole Szkół rozstrzygnięty został etap szkolny konkursu gastronomicznego. Zwycięsko wyszli z rywalizacji Kamila Antkowiak i Marcin Karolak.

Sukces kulinarny Kamili i Marcina

W Powiatowym Zespole Szkół w Świebodzinie odbył się szkolny etap 12. edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego. Tematem wiodącym konkursu były „Smaki Azji”.

Do zmagań o tytuł najlepszego znawcy kuchni azjatyckiej przystąpiło 5 zespołów dwuosobowych z klas gastronomicznych. Zwycięzcami zostali Kamila Antkowiak i Marcin Karolak, którzy będą reprezentować szkołę na etapie wojewódzkim w Szprotawie.

Dlaczego smaki Azji? - Wybór tematu nigdy nie należy do szkoły. Jest to konkurs wojewódzki, organizowany po raz 12. i nasza szkoła zawsze bierze w nim udział - informuje Maciej Wyjatek, nauczyciel przedmiotów zawodowych i członek jury.

Etap szkolny ma za zadanie wyłonić najlepszą reprezentację na szczebel wojewódzki. W czwartek, 12 grudnia, na zwycięstwo zasłużyła para Kamila Antkowiak i Marcin Karolak. Oboje są uczniami klas trzecich, Kamila technikum gastronomicznego w zawodzie technik żywienia, a Marcin szkoły branżowej - kucharz.

Jak przebiega konkurs? Uczniowie otrzymują temat. Sami decydują o wyborze potrawy i przynoszą składniki.

- Wybór jest zawsze trudny, bo wszystkich chcemy nagrodzić i docenić - zaznacza juror M. Wyjatek. - Są kryteria, które uczniowie muszą spełnić. Pięć par gotowało na podobnym poziomie. Zwycięzców wyróżniła jednak kolorystyka, sposób podania i również smak potrawy.

Podczas konkursu każda drużyna pracowała na swoim stanowisku, które sobie przygotowała. Przed częścią praktyczną odbyła się sprawdzenie wiedzy teoretycznej.

- Przystąpiliśmy do konkursu, bo chcieliśmy spróbować swoich sił, nabyć doświadczenia oraz pokazać umiejętności, które zdobyliśmy w szkole przez te trzy lata - mówi Kamila.

Marcin od ponad roku pracuje w jednej ze świebodzińskich restauracji. Przyznaje, że dużo zawdzięcza szefowej kuchni Annie Anklewicz, która szkoli go na co dzień w pracy oraz była pomocna w przygotowaniach pary do konkursu. Oboje są też zadowoleni z kształcenia, jakie zapewnia PZS.

- Nie nastawialiśmy się na wygraną, tylko na sprawdzenie siebie. Byliśmy bardzo szczęśliwi jak wygraliśmy - mówi Kamila.

Popisowe danie Kamili i Marcina składało się z przystawki (tatar w trzech rodzajach: z awokado, mango i łososia) oraz dania głównego - zupy tajskiej. - W Szprotawie wykonamy to samo danie, tylko je udoskonalimy - zapowiada Kamila.

O CZYM PISZEMY w tygodniku Dzień za Dniem

POLECAMY TAKŻE: Robert Makłowicz od kuchni. "Rodzina od strony ojca to polscy Ormianie i Rusini

Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.
Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska