- Także wśród wystawców frekwencja nam dopisała i mimo że przeznaczyliśmy dla nich więcej niż zwykle miejsca i tak niektórym, spóźnialskim, musieliśmy odmawiać - mówi dyrektor skansenu Irena Lew.
Na czym polega fenomen tej imprezy? Jak zgodnie przyznają i widzowie ,i uczestnicy to przede wszystkim wiosna i bliskość Wielkanocy.
- Zasze warto wyszukać coś nowego do dekoracji stołu lub kupić jakieś delicje, do których nie mamy dostępu na co dzień - mówi Mariola Kuc z Zielonej Góry. - I mam słabość do litewskich zepelinów...
Największym wzięciem cieszyły się wielkanocne palmy i oczywiście pisanki, kraszanki...
- Jak nazywa się ta technika, to są drapanki? - pytamy Józefę Hreczuch z Zielonej Góry.
- To się nazywa grawerowanie, drapać to się można po plecach - odpowiada autorka prawdziwych dzieł na gęsich wydmuszkach. I opowiada, że ma klientkę, która każdego roku kupuje u niej dwie malowane wydmuszki. Okazuje się, że nigdy wzór się nie powtórzył.
- Pracuję na gęsich wydmuszkach, gdyż są bardziej trwałe - Wiesława Majas z Siedlca pokazuje prawdziwe dzieła sztuki, chociaż sama autorka mówi, aby nie przesadzać, że jest to rękodzieło. Te niesamowite ażurowe wzory wyczarowuje przy pomocy... dentystycznych wierteł.
Z kolei Sabina Kawiak z podnowosolskiego Przyborowa mówi o tradycji. Ona uczyła się od sąsiadki, która kultywowała łemkowską tradycję zdobienia wielkanocnych jaj.
- Najtrudniejszy etap to malowanie, uzyskanie jednolitego koloru - i pokazuje batikową, zdobioną woskiem ozdobę.
Kilka stoisk dalej Sara ze Strzelec Krajeńskich sprzedaje pisanki swojego dziadka Janusza Prokopa, który wywodzi się z okolic Tarnopola. Z kolei Michał Jóźwiak z Poznania prezentował pisanki wykonane z wywodzącej się z Francji w technice decoupagu....
Bogdan Fiałkowski zapewnia, że za każdym razem na Kaziukach jest... przeszczęśliwy. Przypominają mu się dawne czasy, jeszcze tam na Kresach, gdy na jarmarki waliły tłumy, a on jako dziecko uwielbiał gwar, kolory... Wprawdzie na stoiskach tradycji zbyt wiele nie znalazł, ale samej imprezy nie może się nachwalić...
Przeczytaj też: Kaziuki 2017 w skansenie w Zielonej Górze Ochli [PROGRAM]
"Artysta w kuchni" odc. 3 – Andrzej Wrona nadziewa pierś z kurczaka. Jak mu poszło?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?