Zielonogórska Jadłodzielnia, po przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, znów jest otwarta. O tym musisz pamiętać, zostawiając jedzenie

Natalia Dyjas-Szatkowska
Natalia Dyjas-Szatkowska
Zielona Góra, 7 maja 2020 roku. Zielonogórska Jadłodzielnia, po przerwie związanej z epidemią koronawirusa, znów zaczyna działać.
Zielona Góra, 7 maja 2020 roku. Zielonogórska Jadłodzielnia, po przerwie związanej z epidemią koronawirusa, znów zaczyna działać. Jacek Katos
Udostępnij:
Zielonogórska Jadłodzielnia przy ul. Moniuszki działa w naszym mieście już od paru lat. Każdy może tu zostawić jedzenie dla innych. Każdy może też zabrać posiłki ze specjalnej szafy i lodówki. Na czas epidemii koronawirusa punkt został zamknięty. Teraz jego działalność zostanie wznowiona. Obowiązują jednak pewne obostrzenia.

Idea Jadłodzielni, która mieści się przy ul. Moniuszki 35 w Zielonej Górze, jest prosta. Każdy może przynieść jedzenie, warzywa czy owoce i zostawić je w tym punkcie. Inni chętnie skorzystają z takiego darmowego posiłku. Wszystko po to, by ograniczyć marnowanie jedzenia, dzielić się posiłkiem i nieść pomoc tym, którzy nie zawsze mają możliwość kupienia czegoś do jedzenia.

- Jadłodzielnia to miejsce dla wszystkich mieszkańców - wyjaśniała nam Anna Duciewicz-Kaczmarek, inicjatorka takiego punktu w Zielonej Górze. - Każdy może do niej przyjść. Chodzi o to, by nie marnować żywności i ograniczyć liczbę powstających odpadów.

Przez epidemię koronawirusa Jadłodzielnia w Zielonej Górze nie działała

W związku z epidemią koronawirusa zielonogórska Jadłodzielnia została na jakiś czas zamknięta. Na specjalnej szafie na posiłki, pojawiła się kłódka. Nikt nie mógł tu nic nie zostawiać. Powód? Zapewnienie maksimum bezpieczeństwa mieszkańcom Zielonej Góry.

Obecnie odmrażane są różne gałęzie gospodarki i życia społecznego. Stąd też i Jadłodzielnia znów będzie działać z myślą o mieszkańcach.

Jadłodzielnia działa, ale musisz przestrzegać pewnych zasad i obostrzeń

O czym musisz pamiętać, korzystając z posiłków, które są zostawiane w zielonogórskiej Jadłodzielni?

  • Pamiętaj, by nie brać rzeczy, które nie są opisane (nie mają daty przydatności, informacji, kiedy zostały ugotowane) lub nie wzbudzają Twojego zaufania (np. wyglądają na nieświeże).
  • Posiłek opisz i oznacz datą. Jeśli zostawiasz coś dla innych w Jadłodzielni, pamiętaj, by zapakować to higienicznie. Opisz produkt i oznacz datę przygotowania.
  • Stosuj bezpieczne opakowania, najlepiej dziel się jedzeniem, które zostało fabrycznie zapakowane.
  • Dbaj o higienę rąk. Pamiętaj o myciu owoców i warzyw z Jadłodzielni, myj ręce po powrocie do domu.
Trwa głosowanie...

Czy uważasz, że powinno powstawać więcej takich jadłodzielni?

Teraz Jadłodzielnia w Zielonej Górze jest czynna. Sytuacja jest dynamiczna, jej wolontariusze będą informować, jeśli obecny stan się zmieni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie