Od kilku dni w zielonogórskich restauracjach, barach i kawiarniach trwają gorączkowe przygotowania do ponownego otwarcia. A jest co robić, bo w lokalach będą obowiązywały ograniczenia i zwiększone rygory sanitarne z powodu epidemii koronawirusa.
Już od poniedziałku, 18 kwietnia, będzie można usiąść przy stoliku i złożyć zamówienie. Na ten moment wszyscy czekają z utęsknień, a najbardziej właściciele lokali gastronomicznych, którzy mocno dostali po kieszeni. Część z nich próbowała ratować się, oferując jedzenie na wynos i catering. Jak przyznają, nie wiedzą, kiedy odrobią straty, bo na razie będą musieli ograniczyć liczbę klientów, a o organizowaniu większych imprez rodzinnych czy firmowych muszą zapomnieć.
Limity osób w barach i restauracjach od 18 maja
Właścicieli restauracji, barów, kawiarni będą obowiązywały następujące zasady:
- limit osób w lokalu - na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 mkw
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
Goście nie mają obowiązku noszenia maseczek ani rękawiczek podczas przebywania w lokalu (jeśli siedzą już przy stolikach).
Czytaj także: Tak zielonogórscy restauratorzy szykują się na otwarcie lokali. Na ten moment czekali, jak na zbawienie
Polecamy wideo: „Nasi klienci bardzo karnie stosują się do restrykcji” po otwarciu galerii handlowych
Polub nas na fb
Obserwuj nas na Instagramie
Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?