Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1183 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka
Chcesz wyglądać 10 lat młodziej? Potrzebujesz tylko wytrwałości, bo rewelacyjny zabieg odejmujący lat możesz wykonywać sama. To masaż Tanaka, który obok Kobido...
Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby
Nie tylko cukier czy sól zwiększa zagrożenie cukrzycą typu 2. Ryzyko rozwoju tej choroby rośnie także w związku ze spożyciem popularnych dodatków do żywności....
Przełomowe odkrycie, które pomoże w odchudzaniu! Ta tkanka spala najwięcej kalorii
Tkanka tłuszczowa pomoże w walce z otyłością. Jak to możliwe? Oprócz dobrze znanego białego tłuszczu mamy w organizmach także odmianę, która spala więcej...
To ziele kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Ma silne działanie lecznicze
Nie sposób go pomylić z innym gatunkiem. Jeśli żółte kwiaty nie wystarczą, by go rozpoznać, ostatecznym potwierdzeniem będzie mleczny żółty sok. To silnie...
Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć
Tak robi wiele osób. Wodę wprost z butelki często pijemy nie tylko poza domem, ale praktycznie przez cały czas. Nawyk ten jest jednak ryzykowny dla zdrowia...
Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?
Dieta bez cukru? Nigdy w życiu. Próbowałam przez 8 miesięcy i… nic to nie dało – oprócz kilku ciekawych obserwacji. Chociaż jestem ekspertem żywienia, jem coś...
Nie zniechęcaj się zawartością tłuszczu. Camembert i spółka to najzdrowsze sery!
Camembert i inne sery pleśniowe to nie tylko dodatek do wina. To tak naprawdę najzdrowsze rodzaje serów, które można jeść na co dzień w ramach dobrej diety....
Ten rodzaj ruchu chroni mózg. Spowalnia nawet parkinsona!
Aktywność fizyczna pomaga osobom z chorobą Parkinsona. Jeden z jej rodzajów jest szczególnie skuteczny, jeśli chodzi o poprawę działania mózgu. To chińskie...
Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek
Zmagania z zatkanym nosem mogą wcale nie być objawem alergii czy przeziębienia. Aż milion Polaków lub nawet więcej ma inny problem. To polipy w nosie, a raczej...
Kochasz szparagi, a nie wiesz jak je gotować? Oto cenne wskazówki dietetyka
To wiosenne warzywo pojawia się na krótko i jest uwielbiane przez smakoszy. Cenne są także jego właściwości, dzięki którym sprawdzi się na diecie odtruwającej i...