Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dawne Zakłady Mięsne w Przylepie w czerni i bieli. Tak wyglądała praca w jednym z największych w Europie zakładów przetwórstwa mięsa

Joanna Niedziela
Joanna Niedziela
Tereny dawnych Zakładów Mięsnych zlokalizowane są w Przylepie, w północno-zachodniej części miasta przynależąc do dzielnicy Nowe Miasto.Zdjęcia lata 1981-1985
Tereny dawnych Zakładów Mięsnych zlokalizowane są w Przylepie, w północno-zachodniej części miasta przynależąc do dzielnicy Nowe Miasto.Zdjęcia lata 1981-1985 Czesław Łuniewicz / Archiwum Państwowe w Zielonej Górze
W serii niezwykłych zdjęć udostępnionych przez Archiwum Państwowe w Zielonej Górze przenosimy się w czasy, kiedy to w Przylepie tętniło życie jednym z największych w Europie kompleksów mięsnych. Fotografie Czesława Łuniewicza odkrywają przed nami fascynującą historię przemysłowej potęgi, której blask dawno już zagasł. Zobacz!

Archiwum Państwowe w Zielonej Górze znowu udostępnia fascynujące zdjęcia, tym razem przenosząc nas w czasy, gdy w Przylepie działały potężne zakłady mięsne — jedne z największych w Europie. Fotografie autorstwa Czesława Łuniewicza pozwalają nam spojrzeć, jak wyglądała ówczesna przemysłowa potęga.

Zakłady Mięsne w Przylepie

Tereny dawnych Zakładów Mięsnych Przylep zlokalizowane są w północno-zachodniej części miasta przynależąc do dzielnicy Nowe Miasto. Historia tych zakładów sięga lat 70. ubiegłego wieku, kiedy to szwedzka firma Byggproduktion AG postawiła imponujący kompleks przetwórstwa mięsnego. Uchodził on za jeden z największych tego typu obiektów w Europie i odegrał istotną rolę w produkcji mięsa w województwach zielonogórskim i gorzowskim. Jednak po upadku PRL zakłady zaczęły coraz bardziej tracić na znaczeniu, a ich sytuacja finansowa stawała się coraz gorsza, co doprowadziło do bankructwa w 1994 roku. [1]

Po bankructwie teren ten przeszedł pod opiekę Narodowego Funduszu Inwestycyjnego, ale niestety, budynki stopniowo popadały w ruinę. Dopiero po przejęciu przez prywatnych przedsiębiorców teren zaczął ponownie ożywać. Obecnie, pomimo że dawne budynki i infrastruktura zakładów mięsnych w Przylepie doznają coraz większej degradacji, różne podmioty gospodarcze znajdują nowe zastosowania dla tych obiektów. Znakomicie ilustruje to także dawny hotel pracowniczy, który jeszcze niedawno gościł pracowników z Ukrainy, ale teraz niestety popada w ruinę.

Zobacz zdjęcia!

[1] PROTE, Raport z badań prób ścieków oraz prób wód powierzchniowych z cieku wodnego Gęśnik po katastrofie ekologicznej w miejscowości Zielona Góra – Przylep. Część I., mgr inż. Józef Czechowski, mgr Paweł Rotter, na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze, Poznań, wrzesień 2023 r

Czytaj też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska