MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kłopoty z brzuchem

(syl)
Co jeść, gdy dokuczają nam zatwardzenia? - Nie jemy: czekolady, ryżu, tartych jabłek, gotowanej marchwi, bananów, nie pijemy kakao. Jemy jak najwięcej: warzyw, owoców z pestkami, zwłaszcza drobnymi - kiwi, truskawki, maliny, suszonych śliwek i moreli, pieczywa pełnoziarnistego, pijemy herbatę z rumianku i klarowny sok z jabłek - radzi lekarz rodzinny z Zielonej Góry, Maria Zapotoczna.
Co jeść, gdy dokuczają nam zatwardzenia? - Nie jemy: czekolady, ryżu, tartych jabłek, gotowanej marchwi, bananów, nie pijemy kakao. Jemy jak najwięcej: warzyw, owoców z pestkami, zwłaszcza drobnymi - kiwi, truskawki, maliny, suszonych śliwek i moreli, pieczywa pełnoziarnistego, pijemy herbatę z rumianku i klarowny sok z jabłek - radzi lekarz rodzinny z Zielonej Góry, Maria Zapotoczna. fot. Mariusz Kapała
Coraz więcej osób skarży się na wzdęcia. To efekt siedzącego trybu życia i złego odżywiania. Ale niewiele trzeba, by poradzić sobie z tym kłopotem.

CO TO JEST PERYSTALTYKA

CO TO JEST PERYSTALTYKA

Gdy trawimy, jelita, a konkretnie poszczególne ich odcinki, na przemian rozszerzają się i kurczą. Dzięki tym ruchom, nazywanym robaczkowymi lub perystaltyką, pokarm przesuwa się dalej. Gdy praca jelit zostanie zakłócona, pokarm zaczyna przemieszczać się zbyt szybko lub wolno. Stąd różne dolegliwości - zaparcia, biegunki czy bóle brzucha.

Szybkie tempo życia powoduje, że jemy w pośpiechu i z reguły to, co wpadnie nam w rękę. Nasze posiłki zawierają więc zbyt dużo białka zwierzęcego, oraz tłustych i wysokokalorycznych pokarmów. Za to brakuje w nich błonnika roślinnego, który świetnie wpływa na trawienie. To jednak nie koniec naszych grzechów - nie ruszamy się! Brak ruchu zaburza pracę jelit i całego przewodu pokarmowego. Stąd kłopoty w toalecie i wrażenie, że nasz brzuch przypomina balon.

Jak walczyć z zatwardzeniami i wzdęciami? Przede wszystkim domowymi sposobami, czyli zmieniając styl życia i sposób odżywiania się. Jeśli jednak po kilku tygodniach kłopoty nie mijają, koniecznie trzeba wybrać się do lekarza, bo mogą zwiastować poważniejszą chorobę. Do doktora idziemy więc, gdy:

  • stolce są nietypowe, np. z krwią, czarne, odbarwione
  • zaparcia, biegunki, wzdęcia czy gazy dokuczają nam wyjątkowo często, a nie raz na jakiś czas
  • kłopotom jelitowym towarzyszą wymioty, gorączka, osłabienie
  • gwałtownie chudniemy
  • nagle łapią nas bóle brzucha, skurcze.

    Jak dbać o jelita

    1 Jedz 4-5 małych posiłków, zamiast trzech obfitych, kolację najpóźniej dwie godziny przed snem.

    2 Dbaj, by w posiłkach zawsze były warzywa i owoce. Unikaj jednak kalafiora, kapusty, brukselki i roślin strączkowych.

    3 Ziemniaki zastępuj kaszami, pszenne pieczywo - razowym, gruboziarnistym, grahamem, chlebem z otrębami, pumperniklem.

    4 Dużo pij, unikaj napojów gazowanych, bo dodawany do nich dwutlenek węgla często jest przyczyną wzdęć.

    5 Nie jedz w pośpiechu, powoli wszystko przeżuwaj.

    6 Nie nadużywaj środków przeczyszczających, bo z czasem będziesz musiał stosować ich coraz więcej. Lepiej zmień dietę.

  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska