Lubuskie sery i wędliny. Tak właśnie smakuje lubuskie! Poznaj regionalne przysmaki!

Sandra Soczewa
Sandra Soczewa
W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Mleko kozie uznawane jest za lekkostrawne oraz antyalergiczne, w związku z czym wyroby przygotowywane na jego bazie cieszą się dużą popularnością. Jednym z nich jest przygotowywany do dziś, niezmiennie tą samą metodą ser kozi dojrzewający. „Pełnotłusty ser biały twarogowy wkładała do miseczki, posypywała solą i szczelnie przykrywała ściereczkę. Ser dojrzewał minimum tydzień czasu w temperaturze pokojowej aż mocno pachniał” (wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Charakterystyczną cechą sera koziego dojrzewającego jest widoczny delikatny nalot pleśni na skórce tego sera. Odpowiednio przygotowany i dojrzały ser zazwyczaj spożywany jest bez dodatków, ale stanowi także wspaniałą przekąskę, do której dodaje się miód. Znawcy sztuki kulinarnej polecają ten rodzaj sera jako dodatek do sałatek lub gotowych dań.Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko
W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Mleko kozie uznawane jest za lekkostrawne oraz antyalergiczne, w związku z czym wyroby przygotowywane na jego bazie cieszą się dużą popularnością. Jednym z nich jest przygotowywany do dziś, niezmiennie tą samą metodą ser kozi dojrzewający. „Pełnotłusty ser biały twarogowy wkładała do miseczki, posypywała solą i szczelnie przykrywała ściereczkę. Ser dojrzewał minimum tydzień czasu w temperaturze pokojowej aż mocno pachniał” (wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Charakterystyczną cechą sera koziego dojrzewającego jest widoczny delikatny nalot pleśni na skórce tego sera. Odpowiednio przygotowany i dojrzały ser zazwyczaj spożywany jest bez dodatków, ale stanowi także wspaniałą przekąskę, do której dodaje się miód. Znawcy sztuki kulinarnej polecają ten rodzaj sera jako dodatek do sałatek lub gotowych dań.Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Wiele słyszy się o kuchni polskiej, ale mniej o naszej kuchni regionalnej. A szkoda! Lubuska kuchnia to prawdziwy mariaż smaków i aromatów. To, co wyróżnia lubuską kuchnię od kuchni innych regionów, to jej różnorodność. I nic dziwnego: w końcu Lubuszanie to osoby pochodzące z przeróżnych zakątków naszego kraju. Obecnie lista lubuskich produktów regionalnych liczy już ponad 80 pozycji! Dziś przedstawimy Wam sery, wędliny i kiełbasy pochodzące z tej właśnie listy. Podajemy też informację, kto produkuje te przysmaki!

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie