Jak na serce działają ostre przyprawy?
Popularne ostre przyprawy również znakomicie sprzyjają ochronie serca. Mowa tu o papryczce chilli, pieprzu cayenne, a także i o czarnym pieprzu. Przyśpieszają one procesy trawienne, wspomagający przy tym metabolizm tłuszczów, a także poprawiając krążenie. Zdaniem ekspertów ostre przyprawy mogą przeciwdziałać miażdżycy poprzez spowolnienie procesów odkładania się blaszek miażdżycowych.
Imbir i jego przeciwzapalne działanie
Imbir jest nawet zalecany kobietom w ciąży. I nic dziwnego. Działa przeciwzapalnie, wspomaga przewód pokarmowy oraz reguluje poziom cukru we krwi. Reguluje również ciśnienie. Imbir dodatkowo dobrze działa na elastyczność naczyń krwionośnych, przez co również uznaje się go za znakomity dodatek do potraw, który wspomoże zapobieganie chorobom serca.
Kurkuma obniży LDL
Wiele osób coraz częściej sięga również kurkumę - przyprawę stanowiącą m.in. trzon mieszanki przypraw znanej jako curry. Kurkumina zawarta w kurkumie ma potencjał przeciwnowotworowy, ale nie tylko! Również znakomicie obniża stężenie LDL-C. Dodatkowo obniża ona stan zapalny w organizmie.
Warto sięgnąć po kolendrę?
Kolendra działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Przede wszystkim jednak ma silne działanie moczopędne, sprzyjając w ten sposób utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu LDL. Utrzymuje w ten sposób również odpowiednie ciśnienie krwi. Kolendra musi być spożywana regularnie. Warto jednak wiedzieć, że predyspozycje genetyczne sprawiają, że niektórzy ludzie nie lubią kolendry.