MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj przepisy naszych czytelników!

Alicja Kucharska
Szef kuchni M. Stanisławski
Szef kuchni M. Stanisławski Alicja Kucharska
Gotuj z nami! Pokaż siebie w kuchni! Najważniejsza w kuchni jest znajomość kulinarnych przykazań - uważa szef kuchni, M. Stanisławski

Gotowanie dla dużej liczby wymagających klientów jest nie lada wyzwaniem dla osób pracujących w kuchni. Jak podkreślają szefowie kuchni najważniejsze w sprawnym przebiegu prac jest podział obowiązków i znajomość kulinarnych przykazań.

Mirosław Stanisławki, szef kuchni w Hotelu ComfortExpress to kulinarny weteran, który od zawsze marzył o pracy w gastronomii. – Swoją karierę kulinarną rozpoczynałem w domu, gotując tradycyjne potrawy. Z czasem poprzeczka stawiana była coraz wyżej i podnosiłem swoje kwalifikacje – rozpoczyna szef kuchni dodając, że egzaminem z kulinarnej jest przygotowanie dania, które sprawi, że klient zaraz po wyjściu z restauracji będzie chciał do niej wrócić. – Gotowanie jest moją absolutną pasją. W swoje dania wkładam serce. Najważniejszy jest smak, to on odgrywa główną rolę, jednak sposób podania potęguje nasze doznania smakowe – podsumowuje M. Stanisławki.

Jak podkreśla szef kuchni proste dania obiadowe można podać w niebanalny sposób. Jako przykład prezentujemy żurek staropolski w chlebie, a także ragout z kurczaka z ryżem.

Żurek staropolski w chlebie

Składniki:
- kiełbasa surowa biała
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
- ziemniaki
- majeranek
- boczek parzony
- cebula (2 szt.)
- czosnek (2 ząbki)
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
- zakwas do żurku

Sposób przygotowania: białą kiełbasę sparzyć, pozostawić do wystygnięcia i obrać ze skórki i pokroić w paski. Pokrojoną wrzucić do wywaru z warzywami (marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek). Parzony boczek podsmażamy z cebulą i dodajemy do wywaru. Dolewamy zakwas. Całość gotujemy około godziny. Doprawiamy do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Ragout z kurczaka z ryżem i warzywami

Składniki:
- filet z kurczaka (4 sztuki)
- cebula (2 szt.)
- pieczarki (300 g)
- papryka czerwona
- śmietana 30 %
- sól, pieprz, curry, czosnek

Sposób przygotowania:
ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pokroić cebulę, pieczarki, paprykę oraz kurczaka. Warzywa podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku i dodać kurczaka. Następnie całość zagęścić śmietaną 30 %. Podawać z bukietem warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska