Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki lasu będą na ryneczku w Gorzowie za darmo. Przygotują przysmaki, że palce lizać

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
To będzie już kolejne spotkanie kulinarne na ryneczku.
To będzie już kolejne spotkanie kulinarne na ryneczku. Jarosław Miłkowski
W piątek 6 października o 9.00 warto być na ryneczku Jerzego. Odbędzie się tu spotkanie kulinarne „Smaki lasu”. Smakołyki będą takie, że ślinka cieknie już przy samej zapowiedzi imprezy.

Tego spotkania wprost nie warto przegapić. Na ryneczku Jerzego znów odbędzie kolejna odsłona kulinarnej współpracy pomiędzy Gorzowskim Rynkiem Hurtowym, Zespołem Szkół Gastronomicznych oraz magistratem. Ta grupa przy różnych okazjach zaprasza mieszkańców do skosztowania przysmaków przygotowanych na bazie lokalnych produktów. Nie inaczej będzie i tym razem. A że do wspomnianej trójki dołączył teraz Polski Związek Łowiecki, to robi się jeszcze smaczniej. O czym mowa?
W piątek 6 października o 9.00 na ryneczku Jerzego rozpocznie się kulinarne spotkanie „Smaki lasu”.

- W ramach tego wydarzenia kucharze: Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tuźnik, którym będą towarzyszyć uczniowie z Gastronomika, przygotują dla gości ryneczku wyjątkowe dania z wykorzystaniem m.in. dziczyzny oraz runa leśnego, w tym grzybów, owoców i ziół – mówi Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji gorzowskiego magistratu.
Czego będzie można w piątek rano posmakować?

- Na oczach mieszkańców będzie przygotowywana zupa gulaszowa z sarny. Przyrządzane będą też kanapki z polędwicą z dzika oraz z szynką z dzika. Wszystko to będzie okraszone grzybami, borówkami. Będzie bardzo smacznie – dodaje Marta Liberkowska.
Gotowanie rozpocznie się o 9.00, natomiast degustacja rozpocznie się o 9.30. Ci, którzy przyjdą na ryneczek, będą mogli wziąć też przepisy na przygotowane dania, a także odbyć konsultacje kulinarne z szefami kuchni.

- „Smaki lasu” to nowość w kulinarnym kalendarzu na ryneczku przy Jerzego. Wydarzenie dołącza do znanych już marek, jak między innymi organizowany 20 października „Festiwal dyni i chryzantemy” – mówi dyrektor wydziału promocji i informacji.
Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz miasto współpracują już od trzech lat. – Cel tej współpracy to promocja zdrowego żywienia, lokalnych producentów i Gorzowa – mówi Liberkowska.

W ramach współpracy organizowane są spotkania kulinarne nawiązujące m.in. do świąt czy wykorzystujące popularne warzywa lub owoce. Przed Wielkanocą gotowany był żurek. Z kolei tegoroczna wiosna witana była „nowalijkowo”. Przygotowane były kanapki oraz bukiety m.in. z sałatą, szczypiorku czy rzodkiewki.

- Od kilku lat prowadzimy akcję „Wspieraj lokalnie, kupuj na rynku przy Jerzego”. Chcemy, aby z roku na rok przyciągała ona coraz więcej klientów. Startujemy więc z kolejnymi pomysłami. Częstujemy więc mieszkańców świeżymi produktami, które można kupić na ryneczku – mówi Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

Czytaj również:
Gorzowianie zajadali się kremem chrzanowym. Oto przepis!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska