Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Gotuj na zdrowie! NFZ proponuje 8 tys. przepisów, a uczniowie z Zielonej Góry na filmach pokazują, jak szybko i prosto przygotować te dania!

Leszek Kalinowski
Leszek Kalinowski
Wideo
od 16 lat
Wielu z nas mówi, żeby zdrowo się odżywiać, trzeba mieć czas i drogie produkty. A to nieprawda! Udowadnia to NFZ, pokazując na swojej stronie 8 tysięcy przepisów na proste, zdrowe dania. A uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Ustawicznego na filmach pokazują, że gotowanie według diet NFZ jest dla każdego.

Zdrowie jest najważniejsze. Jak o nie dbać? Uprawiać aktywność fizyczną, zdrowo się odżywiać… No i z tą dietą zawsze mamy problem. By nam w tym pomóc w piątek odbył się w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego briefing na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety NFZ”.

W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing prasowy na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety NFZ” - 6 października 2023

Gotuj na zdrowie! NFZ proponuje 8 tys. przepisów, a uczniowi...

Gotuj na zdrowie, czyli przepisy Narodowego Funduszu Zdrowia

Dyrektor Lubuskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ Ewa Skrbeńska podkreśla, że warto skorzystać z podpowiedzi, jakie znajdują się na portalu Diety NFZ, który jest ciągle rozwijany.
Portal promuje zdrowe nawyki żywieniowe i wspiera osoby z chorobami przewlekłymi w wyborze odpowiedniej diety. Oferowane jadłospisy są dla wszystkich osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zmienić nawyki żywieniowe. Wszystkie plany żywieniowe i materiały edukacyjne na portalu są bezpłatne.
- Portal oferuje ponad 8 tys. przepisów opracowanych przez dietetyków, 11 planów żywieniowych opartych na diecie DASH (dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia), kilkadziesiąt filmów z poradami żywieniowymi i przepisami, artykuły z poradami, możliwość indywidualnego doboru planu żywieniowego do preferencji użytkownika, plan żywieniowy dla całej rodziny, e-booki z przepisami – wymienia E. Skrbeńska. – Użytkownicy mogą wybrać liczbę posiłków dziennie: 3 lub 5, a także wykluczyć z jadłospisu produkty zawierające: gluten, laktozę, mięso oraz ryby i owoce morza.

Dyrektor Lubuskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ Ewa Skrbeńska podkreśla, że warto skorzystać z podpowiedzi, jakie znajdują się na portalu Diety NFZ, który
Dyrektor Lubuskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ Ewa Skrbeńska podkreśla, że warto skorzystać z podpowiedzi, jakie znajdują się na portalu Diety NFZ, który jest ciągle rozwijany Tomasz Daikser

Plan żywieniowy Nadwaga i Otyłość najbardziej popularny wśród diet NFZ

Łącznie na stronie Diety NFZ zarejestrowanych jest ponad 780 tysięcy użytkowników (liczba odsłon ponad 11 milionów). Największym zainteresowaniem cieszy się plan żywieniowy Nadwaga i Otyłość.
- Chociaż portal cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, chcemy do niego przekonać jeszcze tych, którzy uważają że nie mają „czasu” na gotowanie. Jako oddział prezentujemy przykładowe dania w formie zwizualizowanej. Pokazujemy, jak te dania można przygotować bardzo szybko i prosto – podkreśla E. Skrbeńska. - A największą ich zaletą jest to, że są zdrowe. Za nami już dwa odcinki z cyklu „Gotuj na zdrowie z portalem Diety NFZ”, przed nami propozycja jesienna. Jesteśmy tuż przed produkcją. Ale cieszy nas bardzo to, że do tego projektu włączyli się uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego, którzy gotują nasze dania.

W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing prasowy na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety
W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing prasowy na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety NFZ” - 6 października 2023 Tomasz Daikser

Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze - uczniowie gotują i nagrywają

Nauczyciel z ZSiPKZ, Piotr Dubec, podkreśla, że uczniowie kierunku gastronomicznego, chętnie biorą udział w projekcie, poznają najnowsze trendy zdrowego żywienia czy ekologicznych produktów. Sami dopasowują też proponowane diety do swych potrzeb. Wiedzą, że w godzinę są w stanie przygotować np. pyszne faszerowane kaszą papryki i inne dania. I przekonują innych, że skoro im się udało, to uda się także innym.
Uczennica ZSiPKZ, Zofia Drozdowska, przyznaje, że na początku gotowania nie mogła się przyzwyczaić do kamer. Trochę ją to krępowało. Ale z czasem stało się to zupełnie normalne.
- Fajnie, że w ten sposób możemy się uczyć czegoś zdrowego i nowego i że możemy tę wiedzę przekazywać na filmach innych. A takie dania jak carpaccio z gruszki czy sałatka z grillowaną cukinią są naprawdę pyszne. No i przede wszystkim zdrowe! Polecam – mówi Zofia Drozdowska.

W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing prasowy na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety
W Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze odbył się briefing prasowy na temat „Gotuj na zdrowie” na podstawie portalu „Diety NFZ” - 6 października 2023 Tomasz Daikser

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska